Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу VW

Делото може да коства милиарди на немския производител

Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу немксият автомобилен производител Volkswagen, съобщава Bloomberg. Обвинението е свързано с това, че компанията е мамила на тестове, за да покрие стандартите за вредните емисии в САЩ. Стотици хиляди дизелови презозни средства са преминали тестовете по този начин, като в тях са били интегрирани незаконни устройства, които да манипулират резултатите. 

Глобите по делото могат да достигнат милиарди долари, които Volkswagen ще трябва да изплати. Това е първото дело, заведено от Министерството на правосъдието на САЩ срещу Volkswagen. 

„Автомобилни производители, които не могат да сертифицират, както трябва автомобилите си и които симулират пред системите за контрол на вредните емисии, нарушават обществения интерес, застрашават здравето на хората и водят до некоректно предимство спрямо конкуренцията“, каза Джон Крудън, председател в министерството по въпросите, касаещи околната среда. 

Делото ще бъде заведено в източния региона на Мичиган, след което ще бъде трансферирано към Северна Калифорния, където вече са заведени колективни искове срещу Volkswagen. 

Ответни страни по делото са и подразделенията на компанията Audi AG, Porsche AG и Porsche Cars North America. Всички те са част от конгломерата Volkswagen Group. 

САЩ казва, че нарушенията включват модели автомобили от 2009 г. до 2016 г., включително някои модели Volkswagen Jetta, Passat и Golf, както и Audi A6 и A7 Quattro. 

Акциите на Volkswagen се търгуваха с 5% надолу на 4 януари. 

 

Последни новини
Още от Новини