Референдум в Швейцария за правото на частните банки да създават пари

Инициатива за край на банкирането с частични резерви в Швейцария събра достатъчно подписи за референдум

Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Швейцарска инициатива, чиято цел е да забрани на частните банки в страната да създават пари, набра достатъчно подписи, за да прати въпроса на референдум, съобщава Bloomberg View. Според принципа на пряката демокрация в Швейцария, ако инициатива набере над 100 хил. подписа в рамките на 18 месеца, въпросът, който тя поставя, може да бъде отнесен на референдум. Именно това се случи с инициативата, която на практика иска Швейцарската централна банка да има пълен контрол над паричното предлагане в страната, след като над 110 хил. подписа в нейна подкрепа бяха събрани до 24 декември 2015.   

Модерната парична система, в чиято основа е принципът на банкирането с частични резерви, предполага, че основната част от паричното предлагане на страните е създавано от частните банки чрез процеса на мултипликация на депозитите. Обемът на електронните пари, създавани от частните банки, зависи от нивото на резервите, които те са задължени да имат в наличност като процент от депозитите. В Швейцария нивото на минималните изискуеми резерви за краткосрочните депозити (до 90 дни), в които влизат и разплащателните сметки, е 2,5%. Това означава, че теоретично на всеки франк, създаван от Швейцарската централна банка, търговските банки в страната могат да създадат още 40 електронни франка чрез банкирането с частични резерви. Примерът показва най-високото възможно ниво на мултиплициране на депозитите при ниво на изискуемите резерви от 2,5%, като предполага, че всички пари са в банковата система, тоест никой не държи пари в наличност (кеш) извън банковата си сметка, както и че банките не разполагат с излишни резерви, а само с минималните изискуеми. В действителност това не е така, но фактът, че основната част от паричното предлагане се генерира от частните банки, не се променя. Над 90% от парите в обращение в Швейцария съществуват под формата на електронни пари, създадени от частните банки в страната, пише Independent. 

Инициативата призовава за реформа в паричната система, според която търговските банки ще трябва да разполагат със 100% от депозитите в резерв, което на практика означава, че Швейцарската централна банка ще има пълен контрол върху паричното предлагане на страната, а няма само да го регулира чрез инструментите на паричната политика. Частните банки от своя страна ще имат само функция на посредници и обемът на паричното предлагане няма да зависи от действията и решенията им. 

Все още не е насрочена дата за референдума и не е ясно как ще стане преходът от текущата система на банкиране с частични резерви към система на банкиране с пълни резерви, ако резултатите от референдума изискват такова развитие на нещата. Очакванията за това не са високи, като вероятно предложението ще бъде отхвърлено, както през 2014 на референдум беше отхвърлено предложението Швейцарската централна банка да държи 20% от активите си в злато. Тогава 77% от хората гласуваха против.

Последни новини
Още от Новини