Индонезия с по-нисък растеж от заложения през 2015

Бюджетният дефицит по-висок от прогнозите

Джоко Уидодо, президент на Индонезия. Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg News Джоко Уидодо, президент на Индонезия. Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg News

Индонезия постигна по-нисък от заложения икономически растеж през 2015 заради забавянето в световната икономика, съобщава Bloomberg, позовавайки се на министерството на финансите на страната. Първоначалните данни показват още по-голям от очаквания бюджетен дефицит и по-ниска инфлация. 

Икономиката на азиатската страна е отбелязала ръст от 4,73% през 2015, докато заложеният в бюджета беше 5,7%. Инфлацията достига 3,1%, което е под целта от 5%. Бюджетният дефицит може да е достигнал 2,8% от БВП, спрямо заложените 1,9%. Правителството е похарчило 1810 трлн. рупии, а приходите му са 1491,5 трлн. рупии. 

Президентът Джоко Уидодо, който дойде на власт с големи надежди, се опитва да увеличи растежа в най-голямата икономика в Югоизточна Азия като намали бюрокрацията и увеличи инфраструктурните инвестиции в период, когато данъчните приходи и приходи от износ на суровини остават под очакваните. От септември насам правителството прие седем пакета със стимули, които да увеличат инвестициите и да подкрепят експанзията. 

 

 

Последни новини
Още от Новини