Саудитска Арабия обмисля невиждани съкращения в субсидиите

Петролът съставляваше 73% от правителствените приходи през 2015, казва министерството

Бялата линия изобразява саудитските резерви в чужда валута през 2015, а синята - цената на сортът Брент Снимка: Bloomberg Бялата линия изобразява саудитските резерви в чужда валута през 2015, а синята - цената на сортът Брент Снимка: Bloomberg

Изправена пред спад в цените на петрола и повишаващото се напрежение в Близкия изток, Саудитска Арабия намалява енергийните субсидии и пренасочва по-голямата част от бюджетът за 2016 към отбраната и сигурността, пише Bloomberg.

 

Властите съобщиха за покачвания в цените на горивото, електроенергията и водата като част от мерките да се реструктурират дотациите до пет години. Правителството обмисля да намали разходите следващата година и постепенно да приватизира някои държавни предприятия, въведе ДДС, както и акциз върху цигарите.

 

Най-голямото сътресение в саудитската икономическа политика от последните години съвпада с нарастващо регионално напрежение, включващо война в Йемен, където водена от Саудитска Арабия коалиция се сражава с шиитски бунтовници, подкрепяни от Иран. В опит да намали зависимостта си от петрола кралството търси начини да сложи край на пристрастеността на населението си от правителствените подавки – ход, който политическите анализатори считат за рискован след като бунтовете от 2011 се разпространиха до големи части от Близкия изток.

 

„Това е началото на ерата на безплатните пари“, каза Ганем Нусейбех, основател на базираната в Лондон консултантска фирма Cornerstone Global Associates. “Саудитското общество ще трябва да свикне на нов начин на работа с правителството. Това се бъде знак за събуждане както за Саудитското общество така и за правителството, че нещата се променят.”

 

Продажба на облигации

 

Колапсът на петролните цени намали правителствените приходи, принуждавайки властите да изтеглят от резервите и да издават бондове за първи път от десетилетие. Правителството отчете бюджетен дефицит от 367 млрд. риала ($98 млрд.) през 2015. Това е около 16% от БВП, според Националната банка на Абу Даби, но под прогнозата от 20% на МВФ.

 

За 2016 правителството очаква дефицитът да се свие до 326 млрд. риала. Разходите, които достигнаха 975 млрд. риала тази година, се очаква да се понижат до 840 млрд. риала. Приходите ще спаднат до 513.8 млрд. риала от 608 млрд. риала.

 

 

Резервите в чужда валута

 

Петролът съставляваше 73% от тазгодишните приходи, според финансовото министерство. Непетролните доходи се повишиха до 29% или 163.5 млрд. риала.

 

Цената на Брент спаднаха с 35% през изминалата година, поставяйки под натист публичните финанси на производители от Венецуела до Ирак. Активите в чужда валута на саудитската централна банка се понижиха с повече от $95 млрд. през първите 11 месеца на годината до нива от $627.7 млрд.

 

Голяма част от прогреса в диверсификацията на доходите ще зависи от политики, приети преди ценовия шок, според проучване на МВФ, публикувано през декември 2014. То илюстрира Дубай – бизнез хъба на ОАЕ като главния успешен пример сред монархиите от Залива.

 

Фискални реформи

 

„Следващата година ще видим продължаващи фискални и административни реформи,“ заяви Факейх, икономическият министър. Той каза, че планираното увеличение на бюджетът за 2016 с 20 млрд. риала бе заради увеличените разходи по отбраната и сигурността, свързани със ситуацията в Йемен.

 

Моника Малик, главния икономист в Abu Dhabi Commercial Bank, вярва, че „действителното понижение на разходите ще бъде по-остро от предвиденото.“

 

„Ние мислим, че по-ниските бюджетни разходи ще бъдат основния двигател в намаляването на фискалния дефицит през 2016, въпреки, че очакваме по-задълбочени реформи“, писа тя в доклад, предвиждайки спад в БВП за 2016 от 10.8%.

 

Перспективите за 2016 зависят от множество „неизвестни“ каза по телефона Насър Саиди, президент на Nasser Saidi & Associates, посочвайки войната в Йемен, посоката на движение на цените на петрола и обхвата на съкращенията на субсидиите като ключови фактори. 

 

от Вивиън Нерейм, Ахмед Фетеха и Нафееса Саид 

със съкращения 

 

Последни новини
Още от Новини