Фабер: САЩ са в началото на рецесия

Инвеститорът препоръчва ДЦК

М. Фабер. снимка: Jonathan Fickies/Bloomberg М. Фабер. снимка: Jonathan Fickies/Bloomberg

Инвеститорът Марк Фабер препоръчва покупка на ДЦК и казва, че САЩ са в началото на икономическа рецесия, въпреки мнението на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, че нещата се подобряват.
Десетгодишните ДЦК на САЩ са доста атрактивни поради моето предвиждане за отслабваща икономика, каза авторът на Gloom, Boom & Doom Report в интервю за Вloomberg в понеделник. Вярвам, че вече влизаме в рецесия и акциите в САЩ през 2016 ще се понижат, добави той.
Фед повиши лихвените проценти на 16 декември за първи път от почти десетилетие и заяви, че американците трябва да приемат това решение като знак за доверие в американската икономика. Анализаторите се разминават за това дали решението на Фед да увеличи своя лихвен процент идва в правилното време, тъй като инфлацията е близо до нулата въпреки ръстга на БВП.
Доходността по бенчмарковите 10-годишни щатски облигации е почти без промяна на 2.22% в 6:40 a.m. в Лондон. Възвращаемостта от ДЦК през 2015 е 1.1%, понижение спрямо 6.2% миналата година, показва Bloomberg World Bond Indexes.

Икономическият ръст на САЩ се забави до 2% годишно през последното тримесечие спрямо 3.9% през предходните три месеца, съобщи Департаментът по търговия. За последен път икономиката бе в рецесия от декември 2007 до юни 2009 г., според National Bureau of Economic Research.

Макар нещата в различните региони на страната и различните индустриални сектори не са еднакви, виждаме една икономика на пътя на устойчиво подобрение, заяви Йелън на 16 декември, след като Фед повиши бенчмарковата си лихва с четвърт процентен пункт.

Предишният финансов министър на САЩ Лорънс Съмърск и икономистът Нуриел Рубини предупредиха, че Фед трябва да е предпазлив.

Фабер също е в несъгласие с консенсусната прогноза, че доходността по 10-годишните облигации трябва да се повиши до 2.80% до края на 2016, както показва проучване на Bloomberg, в което последните прогнози имат по-голяма тежест.

Последни новини
Още от Новини