България е 45-та в класация за правене на бизнес

На челна позиция за шести път от 2006 насам е отново Дания.

Главния редактор на списание Forbes Стив Форбс Снимка: Kevin Lee/Bloomberg News Главния редактор на списание Forbes Стив Форбс Снимка: Kevin Lee/Bloomberg News

България е на 45-то място в класацията за 2015 г. на най-добрите места за правене на бизнес на Forbes. На първо място за шести път през последните десет години е Дания, пише Investor.bg.

Класацията Best Countries for Business на изданието оценява страните по 11 различни показателя, включително право на собственост, иновации, данъци, технологии, корупция, свобода (лична, търговска и парична), бюрокрация, защита на инвеститорите и представяне на фондовите пазари.

Според тези показатели България се представя най-добре по отношение на свободата на търговията, заемайки 9-та позиция в света. Страната отчита и добри резултати по отношение на защитата на инвеститорите (14-то място) и паричната свобода (15-то място).

От гледна точка на иновациите обаче България се нарежда едва на 93-та позиция, като това е показателят, по който се представяме най-зле. Също неособено положително е представянето на пазара на страната - 82-ро място. По данъчна тежест пък сме на 72-ра позиция сред всички страни. 

Европа като цяло доминира в 25-те най-добри страни за бизнес, като две трети от класиралите се страни са на Стария континент. Те се представят добре най-вече по отношение на търговската и лична свобода, както и на иновациите и корупцията.

Азиатско-тихоокеанският регион е със седем страни в списъка, а САЩ и Канада завършват най-добрите 25. САЩ са на 22-ро място тази година, което е с 4 позиции по-надолу спрямо 2014 г. Това е шеста поредна година на понижаваща се позиция на най-голямата икономика в света на стойност 17,4 трлн. долара. Най-големият победител в топ 25 е Литва, която се придвижва 7 позиции напред до 17-то място.

Африканските страни оформят 60% от 10-те най-лоши държави за правене на бизнес най-вече заради високите нива на корупция, бюрокрация и данъци. Чад, която разчита на петрола за над половината от износа си, е в дъното на класацията на 144-то място.

Последни новини
Още от Новини