Украйна преговаря за свободна търговия с Израел и Турция

Двата пазара са важни за украинските износители на зърно и маслодайни култури

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Украйна води преговори зона за въвеждането на свободна търговия с Турция и Израел. Това съобщи заместник-министърът на икономическото развитие и търговията на Украйна Наталия Миколска, цитирана от агенция "Росбалт".

"Украйна продължава да се движи в посока към свободна търговия с редица страни. Беше осъществена огромна работа в двустранни срещи, по време на които обсъдихме създаването на ефективни търговски отношения с делегациите на Израел и Турция", каза тя, добавяйки, че "тези пазари са изключително важни за украинските износители на зърно и маслодайни култури".

Според Наталия Миколска по време на разговорите представителите на Израел са потвърдили готовността на страната да работи по споразумение за зона за свободна търговия. В същото време в хода на преговорите с турската страна Анкара е изразила желание за "замяна на руските продукти с украински".

Първите стъпки към зона за свободна търговия бяха направени по време на неотдавнашното посещение на президента на Украйна Петро Порошенко в Ерусалим.

Миналата седмица Миколска обяви, че следващата среща на представителите на Украйна и Турция е насрочена за началото на 2016. "Следващият кръг от преговори ще е в Турция – в началото на 2016", каза тя.

Зам.-министърът на икономическото развитие и търговията каза също, че делегациите на Украйна и Турция са се споразумели да не се прилагат ограничителни мерки в търговията, както и да се работи по предложения на експертно равнище за увеличаване на стокообмена между страните, както и на броят на инвестиционните проекти в украинския селскостопански сектор, авиацията и IT индустрията.

Последни новини
Още от Пазари