Белгийската АЕЦ Tihange отново в експлоатация

Спряният заради пожар в електрическото табло блок 1 отново работи от неделя

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Трите реактора в много спорната белгийска атомна електроцентрала Tihange отново са в експлоатация от уикенда. Говорител на оператора на централата Electrabel заяви, че спряният заради пожар в електрическото табло блок 1 отново работи от неделя. Той автоматично бе спрян на 18 декември в резултат на пожар, предава Investor.bg, цитирайки DPA.

Дейността на намиращата се само на 70 км западно от германския град Аахен ядрена централа се разглежда и от правителствени представители в Германия. Особено спорни са реакторите 1 и 2. Tihange 1 е вече на 40 години. Tihange 2 бе спряна за дълъг период поради пукнатини в корпуса на реактора. В средата на декември тя бе рестартирана въпреки многобройни протести в Германия.

АЕЦ Tihange има три реактора с вода под налягане (PWR) с общ капацитет 3024 MW, като най-старият е въведен в експлоатация през 1975. Годишното производство на електроенергия е около 23 млн. MWh или почти 30% от цялото производство на електричество в Белгия.

Наскоро проблеми в Белгия предизвика намиращият се до Антверпен 2 блок на АЕЦ Doel. Само четири дни след повторното ѝ пускане подобният на блок 2 на Tihange реактор бе спрян отново заради теч от тръба за гореща вода.

Electrabel подчертава, че няма опасност нито за реакторите, нито за околната среда заради теча в Doel или пожара в Tihange. И двата инцидента са настъпили в неядрената част на оборудването, подчертава операторът.

Последни новини
Още от Новини