Goldman: Фед с 4 увеличения на лихвите догодина

Джанет Йелън не трябва да се тревожи за липсата на инфлация по света през 2016

Снимка: Drew Angerer/Bloomberg Снимка: Drew Angerer/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън не трябва да се тревожи за липсата на инфлация по света през 2016, ако икономистите на Goldman Sachs Group Inc се окажат прави, пише Bloomberg.

Въпреки че HSBC Holdings Plc наскоро предупреди, че инфлацията по света ще ограничи способността на Фед да повиши лихвените проценти през следващата година, Goldman Sachs гледат на нещата по друг начин. Те прогнозират Йелън и компания да покачат ставките четири пъти догодина.

Изследване на Дейвид Мерикъл и Даан Струйвен от Goldman Sachs анализира доколко глобалната инфлация (без цените на енергоносителите и храните) би оказала влияние върху отделните членове на Организацията за сътрудничество и развитие. За САЩ те установяват, че "няма доказателства" глобалната инфлация да има значим статистически ефект.

Резултатът не трябва да бъде приеман като изненада предвид факта, че 70 на сто от компонентите в кошницата на базисната инфлация в САЩ са услуги, които са в състояние да преодолеят световния ценови натиск, посочват Мерикъл и Струйвен.

Въпреки че цените на вноса може да имат ефект върху инфлацията в САЩ, основните опасения са по-скоро във връзка с колебанията на валутните курсове, а не толкова заради слабостта другаде по света, добавят те.

Стъпвайки на тези изводи, от Goldman Sachs прогнозират умерено ускоряване на инфлацията през 2016 , тъй като икономиката ще започне да работи на пълния си капацитет.

HSBC вижда само две увеличения на ставките, коментира Джанет Хенри, главен глобален икономист. "Политиката на Фед ще продължи да бъде водена от развитието на други места", посочва експертът в доклада си.

Не всички обаче няма да усетят ефектите като САЩ. Исландия, Израел, Чехия и Южна Корея ще бъдат засегнати от инфлацията на други места, тъй като търговските им сметки заема голям дял от брутния вътрешен продукт, казаха от Goldman Sachs.

Последни новини
Още от Новини