Сиркаров: От 1971 паричната система е необезпечена

Тогава светът излиза от частичния златен стандарт, което отвързва ръцете на политиците да манипулират стойността на парите, каза анализаторът

Владимир Сиркаров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Надуването на ипотечния балон през 2008 бе в резултата на сенчестото банкиране. Това каза в ефира на „Investbook“ по Bloomberg TV Bulgaria пазарният анализатор Владимир Сиркаров. Той говори за банковата система и за нейното бъдеще. По някои изчисления то достига 35% от общото кредитиране.

Той продължи като разкри някои от недостатъците на паричната система – през 1971 светът излезе от частичният златен стандарт и от тогава валутите са неопезпечени, каза Сиркаров. От този момент нататък ръцете на политиците са развързани и могат да обезценяват спестяванията ни, допълни той.

Анализаторът разкри и две възможни решения на този проблем. От една страна можем да преминем на банкиране на пълен резерв, където централната банка не действа като заемател от последна инстанция, но то ще доведе волатилност, обясни експертът. Другата алтернатива е свободното банкиране, където редица параметри като резервните изисквания се определят от пазара. Там банките ще се стремят да имат добра репутация – на солидна и ликвидна институция, заяви анализаторът.

Той даде и прогнозата си каква ще бъде 2016 за европейската банкова система: „ЕЦБ ще продължи да играе главна роля, а политиката и ще бъде експанзивна“. Пътят, по който са тръгнали бюрократите от Брюксел, не може да се постигне по-добра ефективност и ефикасност на системата, допълни Сиркаров.

 

Последни новини
Още от Новини