Облаци над канадската икономика

Тя стагнира през октомври

Канадският флаг. Снимка: Scott Eells/Bloomberg Канадският флаг. Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Канадската икономика се представи слабо и през октомври, което е още един признак за пораженията, които изпитва заради поевтиняването на петрола. 
Икономическият ръст за месеца стагнира, показват официалните данни, публикувани на 23 декември, съобщава Bloomberg. Стагнацията през октомври е неочаквана, като прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 0,2%. Канадската икономика или се свива, или стагнира през 7 от първите 10 месеца на 2015 г. 

„БВП за октомври е плосък като палачинка. Това може да се окаже така и за цялото четвърто тримесечие“, каза Ник Екзарос, икономист от CIBC World Markets  в Торонто. 

Петролният сектор дърпа икономиката надолу заради поевтиняването на суровината, което кара компаниите да съкращащт работници и да намаляват инвестициите. От друга страна износителите не успяват да се възползват от това, че канадският долар е на най-ниското си ниво от 2004 г. насам и възстановяването в САЩ продължава. 

Доста индустрии се свиват през октомври. Производството бележи спад от 0,3%. Комуналните услуги са с 1,4% надолу, търговията на дребно – с 0,4%, а спадът от 0,1% в търговията на едро е четвъртият пореден. Транспортният сектор бележи спад от 0,4%, а строителният от 0,1%. 

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че през четвъртото тримесечие канадската икономика ще нарасне с 1,1% на годишна база, докато прогнозата на Канадската централна банка е за ръст от 1,5%. Появиха се и залози, че лихвите в страната ще бъдат понижени. 

 

 

Последни новини
Още от Новини