Растежът на САЩ е 2% през третото тримесечие

Оценката е малко под първоначалната прогноза за 2,1%

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Растежът на икономиката на САЩ беше ревизиран до 2% на годишна база през третото тримесечие - малко под първоначалната прогноза - благодарение на по-големия търговски дефицит през периода.

По-рано правителството съобщи, че икономиката е нараснала с 2,1% на годишна база от юли до септември. За първите 9 месеца на годината БВП на САЩ се разшири с 2,2%, като очакванията са такова да е равнището в крайна сметка и за цялата 2015, пише MarketWatch.

Втората актуализация на растежа отразява малко по-лошата търговска картина в края на лятото и началото на есента. Износът нарасна с по-бавен темп от 0,7% вместо на по-рано оповестените 0,9%. Вносът пък се покачи с 2,3% вместо с 2,1%.

Обемът на материалните запаси се увеличава с $85,5 млрд., което е спад спрямо скока с $90,2 млрд. в предната оценка. Материалните запаси скочиха с $113,5 млрд. през второто тримесечие, когато икономиката се разшири много по-бързо с 3,9%.

Повечето други данни в доклада за БВП са почти без промяна. Увеличението на потребителските разходи остана 3%, а това при бизнес инвестициите – 2,6%.

Последни новини
Още от Новини