Българските износители ще спечелят от свободната търговия с Украйна

Н. Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна, в "Бизнес старт", 22.12.2015

Микола Балтажи в Bloomberg TV Bulgaria. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Микола Балтажи в Bloomberg TV Bulgaria. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Руският президент не може да се съгласи, че Украйна е независима държава. Оттук тръгват белите", каза Микола Балтажи.

Докато Украйна изпълнява задълженията си по Минските споразумения, Русия не го прави, заяви посланикът. "С удължаването на санкциите спрямо Москва ЕС демонстрира, че държи на линията за изпълняване на Минските споразумения. ЕС от самото начало застана зад териториалната цялост на Украйна, осъди анексирането на Крим, въпреки че реакцията му би могла да бъде по-сериозна."

Основното за нас е позитивното решение на ЕК да се предостави безвизов режим на украинските граждани от 1 януари 2016 и въвеждането на безвизов режим на украинските граждани и влизането в сила на зоната за свободна търговия с ЕС, коментира Балтажи.

По думите му Украйна има съществен напредък в реформите и дори през третото тримесечие на 2015 г. има ръст на БВП около 0.7%. Според прогнозите на Световната банка ще има ръст с 1 до 3% през 2016-2018 г.

Той се спря и на отношенията между България и Украйна. Въпреки че трябва да констатираме, че търговският оборот през 2015 намаля с 10%, а през 2015 имаме спад с 20%. Но структурата му се промени в полза на България. Спадът се дължи на това, че от средата на 2014 Украйна не изнася въглища, тъй като тя самата е принудена да внася, след като сепаратистите поеха контрола над Донбас.

Възможностите за износ ще се увеличат, тъй като ще бъдат свалени или намалени митата. "Може би 3-5-7" каза той в отговор на въпрос с колко процента ще се промени търговията след 1 януари.

Струва ми се, че българските партньори ще спечелят повече от износа в Украйна, отколкото обратното, прогнозира Микола Балтажи. "Затова производителите в тези сфери, които са доминиращи - машиностроене, парфюмерия, пластмасови издения, тютюн и т.н., там може да стигне до 10 даже." За Украйна е много важно, че нейните селскостопански стоки ще получат достъп до европейския пазар, каза той.

Украинското правителство е наложило мораториум на дълга от 3.5 млрд. долара, тъй като Руската федерация не е приела условията за преструктуриране, обясни посланикът. По думите му този дълг е подкупвал Украйна с единствена цел тя да не тръгне към Европа и да не подпише споразумението за асоцииране.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини