Христов: Онлайн рекламата движи целия пазар в Европа

Христо Христов, изпълнителен директор на "Нетинфо", за онлайн рекламата през 2015

Христов Христов коментира онлайн пазара. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христов Христов коментира онлайн пазара. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2014 рекламата в интернет нарасна с 18%, а в Европа - с 11.2%, показват данни на IAB, съобщи изпълнителният директор на "Нетинфо" Христо Христов в Investbook. Той коментира перспективите на пазара на онлайн реклама, който е най-бързо растящия сегмент в Европа и в България.

За тази година има данни от Европа за първо полугодие, които показват ръст с 10%.

Ако се запази съотношението, основателно можем да предположим, че българският пазар ще порасне с 15-20% на годишна база.

За 2015 бих заложил 19%, за 2016 ще се върнем на 17-18%. За Европа този двуцифрен ръст ще се превърне в едноцифрен, защото обемът на пазара става по-голям.

Медиите все повече развиват своите интернет канали, подчерта шефът на най-голямата интернет група.

Интернет рекламата вече измества телевизионната реклама и предвид този феномен е нормално темповете на растеж да се понижават. Онлайн рекламата, по данни от европейското проучване на IAB, се очаква през 2015 да нарасне с 10.5% за цяла Европа, докато всеки друг рекламен формат в медиите е или на много малък плюс. Най-бързо след онлайн рекламата расте рекламата в кината, телевизионната расте с 0.9%, а печатните медии спадат с 5.8%. За тази година има данни от Европа за първо полугодие, които показват ръст с 10%

Видео рекламата расте с 37% в Европа, а в България - още по-бързо поради по-ниската база.

Христов коментира и чувствителната тема за разминаването в метриките. Трудно се изчислява онлайн пазарът, но и в телевизията не е по-лесно. Трудността идва от това, че има много играчи в България, вероятно - 5000 сайта. Затова подходът ни за събиране на информация е основан на IAB методологията, която е утвърдена в цял свят. Второ, работим със социологически агенции, в случая Ipsos. Трето, събираме информации от двете страни - от рекламните агенции и от онлайн медиите.

Все повече медии дават възможност на потребителите да се изявяват, било чрез видео, било чрез снимки и това се превръща в една своеобразна социална мрежа. И тъй като всеки човек е медия, чрез тези социални мрежи, съдържанието в интернет започва да расте експоненциално.

И след като е въоръжен със смартфона си, всеки човек е медия по всяко време.

Потребителите понякога изпреварват технологията, каза още Христов. Например в Индия потреблението вече е основно през мобилни устройства, тъй като са изостанали и изобщо не са се адаптирали към лаптопи.

У нас потреблението през мобилни устройства нараства бързо, подпомогнато от плановете на оператори. Но има доста смартфони, които нямат интернет. Дори и да има 60% пенетрация на смартфони, сигурно една трета са без интернет данни или силно лимитирани, предположи изпълнителният директор на "Нетинфо".

Мейл рекламата от своя страна се трансформира в съдържание, добави той. Промоционалните банери се превръщат в промо писма и вече трябва да мотивираш потребителя да отвори това писмо.

 

Последни новини
Още от Новини