Защо централната банка в Киев има тайна мебелна фабрика

Корупцията и раздутата администрация са най-големият проблем на Украйна

Арсений Яценюк. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Арсений Яценюк. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Украинската централна банка може да е сред най-зле представящите се институции, гарантиращи стабилността на валутите тази година, но поне най-сетне излезе от мебелния сектор, пише Bloomberg.

Изгубена сред дванадесетте хиляди служители, които Валерия Гонтарева наследи, когато стана четвъртия управител на централната банка за последните 18 месеца, тя откри дузини занаятчии, произвеждащи продукти като чекмеджета с колелца и бронирани врати в сграда в покрайнините на Киев, пише Bloomberg.

„Открихме цех за поддръжка, който ни струваше $260 000 на година“, обясни в имейл главният замстник-управител Владислав Рашкован. „Всъщност беше като отделен бизнес, наел 65 души. Всички бяха уволнени.“

Това е повтаряща се история сред раздутата бюрокрация на най-корумпираната страна в Европа според Transparency International. Президентът Петро Порошенко и министър-председателят Арсений Яценюк се състезават да съкращават разходите за заплати с десетки хиляди, за да успеят да изпълнят изискванията на МВФ за съкращаване на разходите, за да поддържа спасителният план от $17.5 млрд. жив. Американският вицепрезидент Джо Байдън долетя до Киев миналата седмица, за да притисне лидерите на страната да удвоят усилията си в борба с корупцията.

Ужасяващи думи

Украйна имаше около 335 000 държавни служители в началото на миналата година – почти три пъти повече от съседна Полша, където икономиката е три пъти по-висока, а заплащането е много пъти по-високо.

По време на управлението на бившия президент Виктор Янукович, който избяга в Русия по време на въстанието на площад Майдан през февруари миналата година, държавните разходи достигнаха 47% от БВП – повече от богатата на петрол Норвегия. Финансовият министър Наталия Ярешко каза миналата седмица, че ще се стреми да намали това съотношение до 41% през 2016 – задача, направена още по-трудна от седемпроцентовото съкращение на икономиката в третата четвърт – най-голямото от проследените от Bloomberg.

“Най-ужасяващите думи в английския език са : Аз съм от правителството и съм тук да помогна”, каза икономическият министър Айварас Абромавичюс, цитирайки Роналд Рейгън, за да покаже размера на проблема.

Разменени удари

Борбата с двойния проблем на раздутостта и корупцията е екзистенциална за крехката  коалиция, подкрепена от САЩ и ЕС, която се дави в корупционни скандали и е изправена пред призиви от опозицията за нови избори.

Яценюк, министър-председателят, бе физически нападнат в парламента в петък от член на фракцията на Порошенко, предизвиквайки по този начин бой с юмруци сред законодателите. Подкрепата за неговия Народен фронт е практически несъществуваща – 1.3%, спрямо 22% на изборите миналата година, според септемврийско проучване от International Institute of Sociology в Киев.

Украинците са толкова разочаровани от лидерите си, че дори и след като Владимир Путин анексира Крим и предизвика въстание, което остави 9 000 мъртви след себе си, мнозинството от правителството в Киев се възприема за заплаха, равносилна и дори по-висока от тази на Москва. 30% казаха, че корупцията и „неефикасните власти“ са най-голямата заплаха за страната, докато 47% ги поставиха наравно с Путин. Едва 18% от украинците казаха, че Русия е първата им грижа. Останалите не можаха да решат.

Недоплатени

Проблемът не е, че има твърде много хора в позиция да вземат подкупи, а в това, че са не са достатъчно добре платени,ч е да не се опитват да намерят друг доход, спорад Роман Насиров, който управлява Държавната данъчна служба.

Насиров казва, че е в процес да съкрати 17 000 души, за да намали работната сила с 30%, за да може да даде 40%-ово увеличение на заплатите на останалите. Вътрешното министерство – един от най-големите украински работодатели, вече съкрати 23 000 души, а това бяха само 14% от състава му. Централната банка каза във сряда, че бройката му е намаляла с 6300 към 1 декември и, че възнамерява да съкрати още 1200 души до края на годината.

„Трудно е да се бориш срещу хищническото корупционно поведение, когато нашите регионални и митнически офицери заработват 2 500 до 3 000 гривни ($105 до $127 месечно)“, каза Насиров.

По тази логика депутатите ще си плащат да живеят в рамките на официалните си възможности, но точно обратното се случва. В популистки ход, целящ успокояване на обществените вълнения заради корупцията, законодателите резнаха заплатите си до 6 000 гривни на месец – по-малко отколкото струва да се наеме гарсониера в близост до парламента.

Министърът на инфраструктурата Андрий Пивоварский, бивш петролен изпълнителен директор, бе сред стотиците украински патриоти, които напуснаха работите си в частния сектор, за да се присъединят към правителството след падането на Янукович. Много напуснаха заради нарушени обещания за по-високи заплати.

„Това е безумно“, каза 37-годишният Пивоварский в интервю преди да подаде оставката си в акт на протест срещу заплащането. „Това е същинска трагедия.“

Последни новини
Още от Новини