Една мина с размерите на Манхатън

Ник Едуардс, Bloomberg

Мината за злато и мед на Rio Tinto Group и Turquoise Hill в Монголия. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg Мината за злато и мед на Rio Tinto Group и Turquoise Hill в Монголия. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

Репортаж от пустинята Гоби на Ник Едуардс, Bloomberg за миннодобивната индустрия в Монголия.

 

През зимата южната част на Гоби е сурово и негостоприемно място, но тук се крие най-големият шанс за съживяване на Монголия. Мината Oyu Tolgoi на границата с Китай е огромен проект, голям колкото Манхатън, където се добива мед и злато.

В момента, цялото производство на Oyu Tolgoi идва от откритата мина. Но на дълбочина от 1300 метра са най-добрите залежи. В момента има 15 км тунели, но с развитието на подземната мина, те ще нараснат до над 200 км.

След години забавяния и пречки, собствениците най-накрая получиха зелена светлина да развиват подземната мина. Две трети от мината са на Turquoise Hill, собственост на Rio Tinto, а останалите са на държавното предприятие Erdenes Oyu Tolgoi. На моменти отношенията им са доста обтегнати.

Минно оборудване е оставено да събира прах в продължение на 2 години, след като спор замрази подземните работи. След като партньорите разрешиха проблемите си по-рано тази година, монголската страна подчерта ангажимента си да отбележи напредък с проекта.

"Сигурен съм, че ще видим истински резултати от проект като Oyu Tolgoi в близко бъдеще", казва Ганболд Даваадор президент на Erdenes Oyu Tolgoi

80% от залежите на мината са под земята и разработването им ще увеличи производството повече от 2 пъти. Очаква се ресурсите на мината да стигнат за над един век, тя е от изключително значение за  Монголия.

"Oyu Tolgoi ще представлява една трета от БВП щом производството достигне пълния си капацитет.

Освен това финансирането на сделката в момента изпраща сериозно съобщение към международните инвеститори, че Монголия се върна в бизнеса", казва Билгуун Анкбаяр, президент на Mongolian Investment Banking Group.

Подземното разширяване на мината няма да бъде завършено още 7 години, така че за Rio Tinto, всичко е в дългосрочен план. За Монголия, обаче – нуждата да се вдигне страната и премахне дългогодишните негативни представи на чуждите инвеститорите е много по-спешна.

Ник Едуардс, телевизия Bloomberg, Улан Батор, Монголия.

 

Последни новини
Още от Новини