Стефанов: Идва краят на изкопаемите горива

Трябва да се разбере, че преходът към зелена икономика е в ход, заяви природозащитникът.

Георги Стефанов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Стефанов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Конференцията в Париж изпрати едно много важно съобщение – че се задава краят на изкопаемите горива. Така експертът по промените в климата в Световния фонд за дивата природа коментира Георги Стефанов обобщи изминалата конференция в Париж за климатичните промени прeд Bloomberg TV Bulgaria.

Хората трябва да разберат, че към днешна дата преходът от икономиката, такава каквато я имаме, в посока на нисковъглеродно, зелено стопанство е във фаза, и ще започне да се случва много бързо, допълни той.

Основаването на зелен климатичен фонд с годишен бюджет е една от договорените стъпки на конференцията, каза Стефанов. Той ще има за цел богатите страни да помогнат на бедните за да се справят с тежкия преход към една зелена икономика. Алтернативата, обясни той, е годишни загуби от 1 трлн. долара в природни бедствия. „В България вече миналата година похарчихме значителна сума, за да компенсираме хората заради наводненията“, каза той. Щетите от наводненията бяха оценени от правителството на близо 1 млрд. лева.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини