Индустриалното производство на еврозоната расте през октомври

На месечна база българското индустриално производство стагнира

Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Индустриалното производство на еврозоната нараства с 1,9% през октомври спрямо същия месец на миналата година, изпреварвайки прогнозите на икоминистите, съобщава Bloomberg. 

На месечна база ръстът е в рамер на 0,6%, показват данните от Eurostat. За целия ЕС ръстът е малко по-нисък, като достигна 0,5%, показват сезонно изгладените данни. 

Според анализаторите данните, които са по-добри от очакваните, са добра начална точка за последното тримесечие на годината. Поръчките към производителите се увеличават след спада в материалните запаси. 

Възстановяването в индустриалното производство след регистрирания през септември спад от 0,3% на тримесечна база се дължи на експанзия в много индустриални категории. Производството на дълготрайни стоки се покачва с 1,8%, на капиталови стоки с 1,4%, на енергийни с 0,6% и на недълготрайни потребитески стоки с 0,4%. 

На месечна база най-висок ръст в индустриалното производство за октомври бележат Литва (11,3%), Холандия (4,3%) и Португалия (3,9%). Най-слабо се представят Гърция (-1,2%) и Дания и Финландия (-0,9%).

На месечна база индустриалното производство на България остава непроменено през октомври, показват данните на Eurostat. През предходните 3 месеца обаче то бележи спад съответно с -0,8%,-0,2% и отново -0,8%. 

Все пак спрямо октомври 2014 г. българското индустриално производство расте с 1,1%. Средният ръст за страните от ЕС е 2,4%. 

Подробни данни можете да видите в документа на Eurostat

 

Последни новини
Още от Новини