Азиатски държави с мерки против замърсяването

Мерките са независими от постигнатото споразумение за климатичните промени

Трафикът в Делхи, Индия, 29 октомври 2015. hotographer: Kuni Takahashi/Bloomberg Трафикът в Делхи, Индия, 29 октомври 2015. hotographer: Kuni Takahashi/Bloomberg

Няколко азиатски държави обявиха независими мерки за ограничаване на климатичните промени, след като 195 държави подписаха споразумение в Париж, което ще промени енергийните политики на държавите по света в опит да се ограничи производството на изкопаеми горива, съобщава Bloomberg. 

На 10 декември индийското правителство забрани регистрациите на дизелови превозни средства в Ню Делхи. Забраната важи до 6 януари, когато е следващото прослушване за вредните емисии в Индийския съд по околната среда. Нивото на замърсяване с токсични частици, които водят до респираторни заболявания, в Ню Делхи е най-високото в света. От автомобилни производители като Mahindra & Mahindra и Hyundai Motor коментираха,ч е не знаят какво ще се случи с колите, които трябва да бъдат доставени в Ню Делхи – най-големият пазар на автомобили в Индия. 

В Пекин на 13 декември се провежда конфереценция на тема замърсяването в града. През миналата седмица правителството обяви „код червено“ за потенциално смъртоносни нива на токсично замърсяване. 

Австралия по-рано през декември вдигна забраната за правителствени инвестиции във вятърна електроенергия, позволявайки средствата от фонд, предназначен за тази цел и в който има 7,2 милиарда долара, за бъдат оползотворени. Те ще бъдат инвестирани в проекти за зелена енергия, които включват „нововъзникващи и иновативни“ технологии. 

Предприетите мерки са независими от подписаното в Париж споразумение, чийто обем е 12 страници и ще влезе в сила от 2020 г. с доброволни ангажименти от всички страни. 

 

 

Последни новини
Още от Новини