Отложиха за събота финалния текст за климата

Коментар от Хонконг на Розалинд Чин, Bloomberg

Кметът на Париж Ан Идалго и спец.пратеник на ООН и основател на Bloomberg LP Майкъл Блумбърг в кметството в Париж. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Кметът на Париж Ан Идалго и спец.пратеник на ООН и основател на Bloomberg LP Майкъл Блумбърг в кметството в Париж. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Финалният проектодоговор за борба с глобалното затопляне на планетата бе отложен от петък за събота сутринта, съобщи АФП. "Предпочитаме да дадем повече време за консултациите на делегациите през целия ден в петък", преди да уточним финалния текст предвид приемането му по време на пленарното заседание, уточни френското председателство на конференцията за климата на ООН.

Текстът ще бъде представен в събота рано сутринта за приемане до обед, съобщава АФП.

Каква е възможността да се стигне до първото глобално споразумение за климата на COP21 - коментар от Хонконг на Розалинд Чин, Bloomberg

 

Делегатите работиха цяла нощ във Франция, за да се опитат да постигнат споразумение по климатичния договор. Когато преговорите започнаха в събота имаше стотици области, в които делегатите не бяха съгласни по някои аспекти на сделката.

Сега различията са по-малко. Например остават само 50 области, в които текстът не е изгладен. Започнахме от 900 в събота.

Различията намаляват. Разбира се, остават въпросите като задълженията на по-богатите страни спрямо по-бедните.

В бъдеще богатите страни трябва ли да помогнат на бедните да плащат за щети, свързани с промените в климата. Това е добър въпрос.

Как да се намали по-добре замърсяването от изкопаемите горива? Колко информация трябва да се разкрива? Дали богатите страни трябва да разкриват повече или по-малко за усилията, които правят за борба със замърсяването и промените в климата?

Това са области, в  които още се работи.

Страните-участнички все още се надяват да постигнат сделка до края на деня в петък. Имаме още няколко часа.

Споразумението трябва да влезе в сила от 2020 и да помогне да се понижи затоплянето - вероятно с 2 градуса или 1,5 градуса по Целзий. Ще помогне да се намали замърсяването чрез понижение на въглеродните емисии.

Това споразумение трябва да се ратифицира от поне 55 страни, които представляват 55% или 70% от глобалните емисии парникови газове.

55 или 70% - това е една от областите, по които трябва да има решение.

Но дори и на нивото от 70%, все още можем да се надяваме на приемане на договора, без някои от най-големите замърсители - Китай, Индия, САЩ. Споразумение може да има и без тях.

 

Дори и половината замърсители да участват, проблемът все още остава. Кое е различното тази година спрямо преди?

Има много различни аспекти. Например има повече гъвкавост по отношение на начина, по който страните могат да развиват стратегиите си - да намаляват въглеродните емисии.

Страните, които искат да го направят вече могат да направят своя стратегия. Много страни обявиха доброволни вноски.

За разлика от сега, през 1997 протоколът имаше международно валидни цели и засягаше само богатите страни. Това създаваше противоречия.

Сега имаме повече гъвкавост и вероятно повече страни ще пожелаят да се включат.

Еколозите обаче казват, че това не е достатъчно. Че целите не са достатъчно високи и че няма да може да се постигнат дългосрочни цели.

Това създава възможност да имаме компромис в даден област, за да се постигне първия глобален договор за климата.

Но някои казват, че това не стига.

 

Последни новини
Още от Новини