Производството на ОПЕК нарасна рекордно

Ирак е причината за достигане на дневен добив, невиждан от 2012

Емануел Ибе Качикву, министър на Нигерия и секретарят на ОПЕК Абдала ел-Бадри. снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Емануел Ибе Качикву, министър на Нигерия и секретарят на ОПЕК Абдала ел-Бадри. снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

OPEC повиши производството си до най-високо ниво от повече от три години, като утвърждава стратегията си на поддържане на пазарен дял и натиск над конкурентите. Производството на ОПЕК нарасна с 230 хил. барела на ден през ноември до 31.695 млн. барела - най-много от април 2012.

По-рано се смяташе, че организацията добива 31.5 млн. барела.

Увеличеният обем от Ирак надвишаха слабия спад на добива от Саудитска Арабия. Организацията добива с 900 000 барела повече на ден от това, което се очаква да бъде необходимо през следващата година. Брент спадна до шестгодишно дъно в Лондон тази седмица след като ОПЕК на практика се отказа от таваните на добива на заседанието си на 4 декември, а фактическият лидер Саудитска Арабия се придържа към политика на притискане на конкурентните производители.

Членовете на ОПЕК могат да добиват колкото си искат, въпреки световния излишък, заяви иранският петролен министър Бижан Намдар Зангане след конференцията.

Фючърсите на Брент се търгуват около 40 долара за барел в Лондон в четвъртък.

Предлагането извън ОПЕК ще падне с 380 000 барела дневно следващата година до 57.14 млн. барела дневно. Половината от намалението ще дойде от САЩ, казва организацията в месечния си доклад, публикуван в четвъртък. Тя увеличи оценките за предлагането извън ОПЕК през тази година с 280 000 барела дневно.

Картелът запазва прогнозите си за количеството, което трябва да добие следващата година на 30.8 млн. барела дневно.

Иракското производство е нараснало с 247 500 барела дневно до 4.3 милиона миналия месец, според външен източник, цитиран в доклада, като не се посочва причина. Производството на Саудитска Арабия се е понижило с 25 000 барела до 10.13 млн. барела дневно. Не се посочва как ще се включат данните от Индонезия, която се завърна в картела на 4 декември.

Последни новини
Още от Новини