Китай създава държавен фонд за дълговете на мините

Стивън Енгъл от Bloomberg коментира създаването на държавен фонд, който да помогне на минните компании в Китай

Стивън Енгъл/Bloomberg Стивън Енгъл/Bloomberg

Китай обяви, че ще създаде държавен фонд, за да помогне на добивните компании за съкращаване на разходите. Планът включва поемане на част от дълговете им. Журналистът Стивън Енгъл коментира на 10 декември.

 

Какво знаем за този фонд?

Всички в минния сектор са под влиянието на срива на суровините. Видяхме вчера - Anglo-American освобождава 85 000 работни места, затваря мини. Китайските мини също са засегнати, а и те са силно задлъжнели. Голяма част от тях са държавни.

Това отчасти се дължи на преструктурирането, което тече в момента, както и на намесата на държавата, която се опитва да им помогне.

Хора, запознати с въпроса, казват, че китайското правителство създава фонд за лошите дългове в сектора. Не се посочват никакви цифри в долари. Ще бъде създадена инвестиционна компания от държавната надзорна комисия. Тя ще координира инвестициите в минералните ресурси в Китай.

Дружеството ще поеме част от дълга на най-големите компании в сектора, включително MinMetals. Ще говорим още за тях.

Това е най-голямата търговска компания на метали в Китай. Създадена е през 50-те години и почти всички метали и ресурси се внасят в Китай през нея. В момента е поела над 9,3 млрд. долара лоши кредити.

Компаниите в Хонконг са 84% собственост на компанията-майка - MinMetals. MMG са надолу с 35% за година. Това (посочва) показва срива на цените на суровините. Има мини в Австралия и Перу чрез подразделението си, което е листнато на борсата. Те определено нямат възвращаемост на инвестициите, както преди.

 

Вчера говорихме за MinMetals и сливането с друга държавна минна компания, MCC. Как това съобщение е свързано с фонда?

Отделно е, но и свързано. Защото Комунистическата партия иска повече ефективност в тези мастодонти в държавния индустриален сектор, който се бори в минния сектор.

Новината вчера беше, че MinMetals ще се слее с MCC, металургичната група на Китай, за да създаде нова компания с 96 млрд. долара обединени приходи за 2013.

Двете компании обаче имат и общ дълг. Така че може би правят национален шампион, но и компания, която ще има по-големи проблеми.

 

Последни новини
Още от Новини