Glencore обеща по-големи съкращения

Цинкова мина на "Гленкор" в Канада. снимка: Valerian Mazataud/Bloomberg Цинкова мина на "Гленкор" в Канада. снимка: Valerian Mazataud/Bloomberg

Glencore Plc разшири своя план за намаляване на дълга като обеща по-големи продажби на активи и по-широки съкращения на разходи, като швейцарският производител и търговец реагира на задълбочаващия се спад на суровините.
Компанията търси съкращаване на нетния си дълг до 18-19 млрд. долара до края на 2016, заяви тя в съобщение в четвъртък. Това е по-малко от обещанието от септември да съкрати дълга с около една трета до близо 20 млрд. долара. Акциите поскъпнаха най-много от близо един месец.
Понижението в цените на суровините съкрати печалбите на големите добивни компании и упражнява натиск върху балансите им, натоварени с дълг по време на продължилия близо десетилетие бичи пазар.
Тази седмица Anglo American Plc обеща драстични мерки за съкращения, а Freeport-McMoRan Inc. увеличи мерките в тази посока.
"Тази актуализация" е по-добра от очакваното, достатъчно детайлна е и предлага ясен път за намаляване на дълга, коментира Лиъм Фицпатрик от Credit Suisse Group AG в Лондон, като препоръча покупка на акциите. 
Glencore поскъпна с 8.3% в четвъртък (8:13 a.m. в Лондон), след като от началото на годината акциите й се понижиха със 70 на сто. 

Glencore прогнозира печалба преди лихви, данъци, амортизации (EBITDA) от $7.7 млрд. следващата година спрямо оценка от 9.3 млрд. долара на Macquarie Group Ltd. и отчетените $12.8 млрд. през 2014.

Последни новини
Още от Новини