БТПП: 30% от фирмите ще инвестират през 2016

Олга Чугунска от БТПП за бизнесклимата и очакванията на бизнеса за 2016 във „Бизнес старт“, Bloomberg TV Bulgaria, 10.12.2015.

Олга Чугунска. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Олга Чугунска. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическата среда, цената на енергията и суровините и евентуално нови административни тежести са сред основните притеснения на бизнеса у нас за следващата година. Данните от проучване на нагласите на бизнеса представи в предаването „Бизнес старт“ в Bloomberg TV Bulgaria експертът от Българската търговско-промишлена палата Олга Чугунска.

Според проучването на БТПП за следващата година бизнесът има умерено позитивни очаквания за ръст, но без резки скокове, като компаниите все пак запазват притесненията си, очаквайки „изненади в последния момент“.

Относно инвестициите, Чугунска каза, че „докато няма предвидимост в средносрочен план, трудно могат да се очакват големи инвестиции“. Според проучването на БТПП 30% от компаниите все пак считат, че ще могат да заделят пари за инвестиции догодина, но все пак всичко зависи от условията за бизнес“.

Сложната геополитическа ситуация и капсулирането на Шенген внасят чувство за несигурност, като притеснени са не само компаниите в България, но и техните партньори, каза Чугунска.

По думите на Чугунска, фирмите са доста по-резервирани за възможността да откриват нови работни места догодина. „Причината за това са преди всичко административните ограничения, които ще влязат в сила от Нова година - минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата.“

По отношение на заетостта експертът обобщи, че „тази година има ръст в заетостта, който трудно ще бъде надскочен“.

Като особено „уязвими сектори“ Чугунска посочи „леката и преработвателната промишленост, хранително-вкусовата, металургията, машиностроенето..., а това са сектори, които генерират доста работни места“.

Експертът посочи, че „наблюденията от предишни години сочат, че в периоди, когато има рязко повишаване на работната заплата без това да отразява реалната картина в страната, винаги е последвано от това много фирми да минават в сивия сектор, защото нямат възможност да плащат по-високите заплати, които се налагат“.

„Колкото повече се увеличава административният натиск, толкова повече се увеличава шансът много компании да минат в сивия сектор“, категорична бе Чугунска.

„Вярно е, че образованието е сфера, която не може бързо да се променя, но вече години наред компаниите имат един и същ проблем с кадрите. Има недостиг на инженери, технически кадри. Много от работещите в ИТ сектора нямат завършено образование, но са доказали своите способности. Фирмите ги наемат, а след това инвестират в тяхното образование. Получава се така, че, от една страна, ние плащаме за образователната система чрез своите данъци, а след това фирмите са натоварени допълнително да инвестират средства, за да обучават специалисти“.

„Основната позиция на БТПП е, че бюджетът трябва да е преди всичко балансиран“, каза Чугунска. „Нека държавата харчи това, което е успяла да събере, за да се балансира бюджетът, а не да се увеличава задлъжнялостта й".

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини