Основателят на North Face почина в рафтинг инцидент

72-годишният Томпкинс умря от хипотермия в Чили

Паркът Пумалин на Томпкинс Снимка: Morten Andersen/Bloomberg News. Паркът Пумалин на Томпкинс Снимка: Morten Andersen/Bloomberg News.

Основателят на North Face Inc. и страстен защитник на околната среда Дъглас Томпкинс умря на 72 години след инцидент с каяк във втората си родина Чили.

Той умря от хипотермия, след като падна в ледените води на езерото Генерал Карера насред силни ветрове, каза чилийското министерство на здравеопазването в изявление. Температурата на тялото му бе паднала до 19 градуса, когато чилийскияг флот го закара в болница в Койхаике.

Дълбоко сме потресени от смъртта на Дъг Томпкинс. Той бе специален за много от нас, каза North Face в изявление. „Той бе страстен поддържник на околната среда и се надяваме със ежедневната си работа да продължим наследството му”.

Освен фирмата за екипировка North Face Томпкинс основа и модната компания Espirit Holdings Ltd. през 1960-те. Продаде и двете и с парите придоби стотици хиляди акри земя в Чили и съседна Аржентина, за да ги развие като резервати. Заедно с жена си Кристин той разви парк Пумалин с площ от 710 000 акра, за да съхрани ивица от Патагония.

Tompkins Pumalin Foundation бе ключов член на Съвета за защита на Патагония – група от повече от 30 организации, които успешно се пребориха с построяването на HidroAysen -  проект, който щеше да наводни 14 000 акра от патагонската природа.

Ивон Шуинар, основателят на веригата за облекла и спортни аксесоари Patagonia и четирима други караха кану-каяк с Томпкинс, когато инцидентът се случи, каза чилийският флот в изявление. 

Последни новини
Още от Новини