Мегасливане размества пластовете в химическата индустрия

Dow Chemicals и DuPont подготвят мащабна сделка

Dow Chemical - лого. Снимка: Frank Polich/Bloomberg Dow Chemical - лого. Снимка: Frank Polich/Bloomberg

Мегасливането, което готвят двете най-големи химически компании в САЩ – Dow Chemical и DuPont, изглежда ще има много дълбоки последици за европейските им конкуренти. Производителите на пестициди и семена ще трябва да реагират на издигането на такъв гигант и в резултат да последва вълна от нови сделки между компании. 

След сливането на Dow и DuPont, което може да е най-голямата сделка в химическата индустрия, компанията ще бъде разделена на две или на три, заради антимонополните правила, казаха хора, запознати със случая.

Фокусът бързо се измести към евентуалните сделки, които може да последват. Преди почти 4 месеца швейцарският производител на семена и пестициди Syngenta отказа предложение на стойност 46 милиарда долара от  американския производител на пестициди Monsanto. Сливане между Dow и DuPont “прави по-вероятно Monsanto отново да се насочи към Syngenta”, казаха анализатори от Bernstein. 

Сделка Dow-DuPont ще създаде най-голямата в света компания за производство на семена и пестициди и втората най-голяма химическа компания след немската BASF, като така ще промени конкуренцията в сферата. Освен това след евентуалното сливане ще има активи, от които новата компания ще иска да се освободи и които могат да бъдат придобити от европейски конкурентни компании. 

„Не става въпрос за това да станеш по-голям, а по-тясно специализиран. Това е тенденция, която наблюдаваме от дълго време“, каза изпълнителният директор на Bayer Марийн Декърс на пресконференция на 9 декември. 

 

 

Последни новини
Още от Новини