Историческа победа на крайнодесните във Франция

Партията на Марин льо Пен води с 28% на местните избори

Марин льо Пен. снимка: Christophe Morin/Bloomberg Марин льо Пен. снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Крайнодесният Национален фронт е на път да постигне безпрецедентна победа в първия кръг на местните избори във Франция три седмици след терористичните атаки в Париж.
Партията на Марин льо Пен, която е срещу еврото и имигрантите, води в шест от 12 региона на изборите в неделя, увеличавайки своя дял в националния вот от 11% на последните местни избори през 2010 на 28%, съобщава Bloomberg. Републиканците на бившия президент Никола Саркози вземат 27%, а социалистите на Франсоа Оланд - 23.3 процента. И двата основни блока ще могат да разчитат на подкрепа от по-малки съюзници на втория кръг следващата неделя, така че могат да запазят контрола си над местните органи. 

Това е значителен резултат за Националния фронт, коментира заместник шефът на социологическата агенция Ipsos Брис Тентурие. Те спечелиха от атаките и от кризата с мигрантите, допълва той.

Местните избори бяха първият електорален тест за Франсоа Оланд след атаките в Париж, при които загинаха 130 души. Те преминаха при завишени мерки за сигурност, с патрулиращи войници по улиците на Париж и претърсване на чанти на влизане в изборните секции.

Според проучванията след втория тур на 13 декември, Националният фронт може да спечели контрол за първи път в два региона - Нор-Па дьо Кале и Кот д`Азур на юг. Но заедно със съюзниците си социалистите биха спечелили 35%, а републиканците - 33 процента след втория тур.

Имаме способността да достигнем националното единство, от което страната се нуждае, заяви льо Пен.

Одобрението за Франсоа Оланд междувременно нарасна с 20 процентни пункта до 35 процента, най-високо ниво от февруари 2013, според TNS Sofres. Но неговата растяща популярност след реакцията му на атаките, не се отрази на изборния резултат на социалистите.

Макар че правомощията на френските региони са ограничени предимно до инфраструктурни разходи и промотиране на туризма, управлението им предлага както местна база, така и национална платформа за победителите. Този вот е последна проверка преди президентските избори през април 2017.

Саркози се обърна към гласоподавателите на Националния фронт, уверявайки ги, че разбира техните тревоги, но "те няма да намерят решение в една партия, която значително влошава проблемите на Франция."

Последни новини
Още от Новини