Петя Димитрова: Случаят „КТБ“ беше преекспониран

97% от средствата в банковата система не бяха изтеглени след фалита на „КТБ“, каза изпълнителният директор на Пощенска банка в "Бизнес старт".

Петя Димитрова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петя Димитрова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма да си вложиш парите в банките, ако нямаш доверие. Така изпълнителният директор на Пощенска банка Петя Димитрова коментира доверието в банковата система след фалита на КТБ. Показателно е, че „97% от средствата в банковата система не бяха изтеглени“. Поради това Димитрова смята, че случаят с КТБ е преекспониран и  не трябва от една банка да се правят изводи за състоянието на цялата система.

През последните пет години депозитната база се е увеличила с над 20 млрд. лева, посочи още тя.

Банките в България са свръхкапитализирани, заяви банкерката. В Европа изискванията за капиталова адекватност са 8%, а у нас - 13.5%, каза тя. На практика средното за страната е 22%, подчерта Димитрова.

Между 2 и 3% ръст в кредитирането през 2016 г. очакват от банковия сектор у нас, съобщи още изпълнителният директор на Пощенска банка.

КТБ - четвъртата по големина банка в България, бе затворена на 20 юни 2014 г., а през есента БНБ отне лиценза й след като доклад на одиторски компании препоръча обезценки за 4 млрд. лева и капиталът на банката достигна отрицателна стойност.

 

Последни новини
Още от Новини