Borsa Istanbul на двумесечно дъно

Коментар от Истанбул на Симин Демокан, Bloomberg

Фондовата борса в Истанбул, 2014. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Фондовата борса в Истанбул, 2014. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Коментар от Истанбул на капиталовите пазари от изпълнителния продуцент на Bloomberg Симин Демокан за Bloomberg TV Bulgaria. Симин Демокан прави анализа към 11:30 българско време на 4 декември 2015.

Borsa Istanbul

Borsa Istanbul index се търгуваше над 1% по-ниско, постигайки дъното от октомври досега. Загубите са глобална тенденция след разочарованието от ЕЦБ вчера. Инвеститорите в Турция са загрижени за рейтинга, който Moody's ще определи по-късно днес.

Турската лира е на 2.89 за долар. Тя е сред най-добре представящите се валути от развиващите се пазари тази седмица, през която поскъпна с около 1%.

Рейтингът на Moody's

В момента Moody's оценява Турция една степен над "junk" (тоест все още инвестиционен рейтинг - б.р.) с негативна перспектива.
Разговаряхме с икономиста от RBS Габор Амбръс, който казва, че има "съществен риск" от понижение от Moody’s, “като се има предвид, че негативната перспектива на Турция се запазва от 1,5 години".

Преди това Moody's са казвали, че "Турция е силно уязвима отвън" и това се дължи на високия дефицит по текуща сметка и недостатъчните валутни резерви.

Очакваме доклада след затваряне на пазарите днес.

Турция-Русия

Турският премиер Ахмет Давутоглу е в Баку, Азърбайджан в петък. Визитата му има за цел засилване на политическите и икономически връзки.

Почти две седмици минаха след като Турция свали руския самолет над сирийската граница, но темата е основна в посещението на премиера.
След като настоя, че Турция няма да се извини за защита на небето си, той каза, че икономическото ембарго няма да бъде от полза за никого и предложи на Русия да увеличат икономическото сътрудничество.

Давутоглу каза още, че има належаща нужда Турция и Русия да си говорят на четири очи.
Руският външен министър Сергей Лавров изглеждаше спокоен след срещата си с турския си колега в Белград вчера, когато каза: "Не чух нищо ново".

Засега няма признаци на помирение между двете страни.

 

Последни новини
Още от Новини