Защо китайски компании инвестират във футбола

Фредерик Балфур и Ришаад Саламат, Bloomberg

Фредерик Балфур и Ришаад Саламат, Bloomberg коментират китайските инвестиции в спорта.

 

Разкажете ни за Dalian Wanda и защо всъщност купиха този дял?

 

Това е частна инвестиционна компания, която разширява експозицията си в спорта и развлекателния бизнес, говори се дори, че искат да придобият дял и във F1.

Китай се опитва да насърчава футбола като част от национализма си преди всичко. Компанията вижда, че този бранд може да струва стотици - може би все пак десетки милиарди долара в следващите 20 години.

 

Добре, въпросът сега е това една от многото предстоящи сделки ли е?

Мисля, че да - Уан Дзиенлин, най-богатият човек в Китай вече купи Атлетико Мадрид. На пазара има слухове, че други китайски милиардери също се интересуват от това.

Не само като трофейни активи, а и като част от общата им бизнес стратегия в страната за крос-брандинг през различни платформи.

 

Това разбира се означава, че така те могат да подпомагат собствените си клубове, нали? Към какво друго се е насочил China Media Capital?

Това, което искат да постигнат, е да привлекат Манчестър Сити, разбира се, да играят приятелски срещи в Китай. Те ще помогнат за популяризирането на китайската супер лига, за която China Media Capital също държи правата за излъчване за следващите 5 години.

Така че това, което искат да постигнат, е да развият китайския футбол чрез тази асоциация и с помощта на шампиона на Англия.

 

Последни новини
Още от Новини