Дейвид Атънбъро иска евтина енергия на ВЕИ

Керълайн Хайд, Bloomberg разговаря със сър Дейвид Атънбъро в Бурже, на COP21

Фотоволтаици на Japan Asia Group Ltd  в Куширо, о-в Хокайдо, Япония, 2013.Photographer: Yuriko Nakao/Bloomberg Фотоволтаици на Japan Asia Group Ltd в Куширо, о-в Хокайдо, Япония, 2013.Photographer: Yuriko Nakao/Bloomberg

При мен на конференцията на ООН в Бурже е самият сър Дейвид Атънбъроу, световноизвестният природозащитник. Вие сте тук в подкрепа на слънчевата енергия. Днес бе основан Слънчевият алианс, подкрепен от индийския премиер Нарендра Моди. Инвестиция от 1 трлн долара. Това ли очаквахте?

Да. Трябва да произвеждаме енергия от Слънцето, от възобновяеми източници, които не замърсяват, да произвеждаме по-евтино от въглищата.

След това всеки ще има полза - развитите страни и по-малко развитите. Всички ще искат това, защото е по-евтино.

 

Има ли нужда от повече инвестиции, за да се поддържат цените ниски?

Разбира се, защото има и други проблеми, например със съхраняването на енергията. Трансконтиненталният пренос на енергия трябва да бъде решен също. Може да е по-евтино. Ако се решат тези проблеми, ще можем да произвеждаме енергия по-евтино, отколкото от замърсяващи източници.

 

Това частни пари ли са или обществени? Научихме, че Бил Гейтс се опитва да инвестира повече в стартъпи и чиста технология.

Това, което предлагат Бил Гейтс и други хора е да се направят научни разработки, които да се дадат на хората. Държавно финансираните научни изследвания са ни дали много неща - компютрите например. Всичко това е резултат от държавно финансиране. И сега няма да е по-различно.

 

Кое правителство ще поеме тежестта?

Технологично напредналите правителства, сред които е САЩ.

 

Какво ще кажете за оптимизма, който цари на тази среща за климата? За надеждата, че може би ще постигнем първия договор между развиващия си развития свят? Ще бъде ли постигнат?

Надявам се. Ние говорим за това как развиващият се свят ще има повече ползи от разтития.

 

Кои са най-големите ви опасения за климата в момента?

Опасявам се добрите намерения да се останат само намерения. След тях трябва да направите нещо много практично. Трябва да има групи от хора, които да работят, надявам се, според даден график. Това е много важно.

 

Мнозина питат какъв е залогът? Вие сте обиколили света много пъти през успешната си кариера. Какви видяхте? Какви са щетите? Защо се тревожите?

Всичко е поставено на карта. Става дума за човечеството. Залогът е оцеляването на света.

 

Последни новини
Още от Новини