Велев: Все по-трудно се намира квалифициран персонал

Само в Дания такса „задължение към обществото” е по-висока, коментира индустриалецът

Васил Велев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Велев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цената на електроенергията за индустрията в България е над средната за Европа, заяви в Investbook по Bloomberg TV Bulgaria Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той коментира  как санкциите срещу Русия се отразяват върху бизнеса му, цената на електрическата енергия и състоянието на пазара на труда у нас.

Той каза, че макар цените на суровините да са „еднакви за всички”, у нас цената на електрическата енергия расте, а в другите страни - не. Причината за това, посочи той, „е таксата „задължение към обществото”, която Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ни налага”. Само в Дания тази такса е по-висока, допълни още той.

Той изрази негативизъм, че предстоящата либерализация на пазара за електрическа енергия ще промени ситуацията значително: „Тя не се отразява на определената от КЕВР съставка, само на активната част. Проблемът си остава.”

По думите му „все по-трудно се намира квалифициран персонал”, поради което компаниите са принудени да качват възнагражденията. Велев подчерта, че това е дългосрочна тенденция. 

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини