Patek Philippe се готви за рекорд на търг в Хонконг

Стивън Енгъл, Bloomberg

Завод на Patek Philippe SA в План-.Ле-Уат, Женева, Швейцария. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Завод на Patek Philippe SA в План-.Ле-Уат, Женева, Швейцария. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Анджи Лау, Bloomberg и Стивън Енгъл, Bloomberg коментират шансовете часовникът на Patek Philippe да се продаде за рекордна сума на търг в Хонконг. Лау и Енгъл разговарят в студиото на Bloomberg в Хонконг на 30 ноември 2015.

 

Разкажете ни за специалния часовник.

Това е изложението за часовници на Хонконг и на предната корица на каталога е Patek Philippe от 1985, един от само двата такива часовника от бяло злато. Това ще е най-голямата атракция на изложението, което започва в 11 сутринта тук в Хонконг.

Не се очаква наддаването да започне до 18:00 следобед. Ще видим още много експонати, включително и повече от 350 скъпи часовници.

Това не се счита непременно за голям търг – говорихме със Сам Хайнс, президентът международния отдела за часовници на Phillips, който каза, че понякога броят им достига до 600 експоната, в този случай са около 300-350. 

Някои от другите ценни часовници, за които ще говорим няма да са на китката, а в джоба ви.

Имаме и джобен часовник от 1931 или от 1924, когато е произведен, но през 1931 печели награда за най-точен часовник на земята.

Очаква се цената му да достигне 1 милион щатски долара.

Има и по-малък джобен часовник, който първоначално е бил продаден на руската принцеса Екатерина през 1829 – прекрасен часовник, който е в стъклената витрина зад мен. Не можем да се приближим много повече, защото има едри охранители, които не позволяват да се припари до тях.

 

Стив, това прави слуховете за срива на китайската икономика доста пресилени. Доколко това е тест за луксозните марки?

Зададохме същия въпрос на Сам и той каза, че има голяма група международни колекционери на часовници, Хонконг е най-големият пазар за луксозни часовници в света. ИзпреварваСАЩ в последните няколко години.

Наблюдава се увеличение в броя на купувачите от континента за такъв вид часовници. В Хонконг те са леснодостъпни и вярвате или не по-евтини от колкото биха били на континента.

Така че все още има пазар и да, има по-малко луксозни експонати на пазара в Хонконг, да, китайската икономика се забавя, но това е ниша в алтернативните инвестиции и все още е голям пазар, очакват се 13,5 млн долара, което не е огромна сума, акцентира се повече на качеството, а не на количеството.

Сам Хайнс ми каза, че очаква часовникът от бяло злато на  Patek Philippe от 1985 да премине границата от 2 млн долара.

 

 

Последни новини
Още от Новини