Повече пари за музеи и ваучъри в Бюджет 2016

Депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене на извънредно заседание законопроекта за държавния бюджет, който във вторник трябва да се гледа и в пленарната зала

Сградата, в която заседават комисиите. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сградата, в която заседават комисиите. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Орязването на социалните придобивки на полицаите и останалите служители в специални ведомства отпада от текстовете на бюджет 2016 за второ четене, предаде Investor.bg

В началото на ноември с внасянето на проектобюджета за 2016 г. финансовият министър Владислав Горанов предложи да се орежат значително социалните придобивки за служителите в системата на МВР и на отбраната, включително да отпадне допълнителното заплащане от 2% за прослужено време и да се свали таванът на обезщетението, което се получава при пенсиониране

Това предложение доведе до мащабни протести на служители под пагон. При първото четене на законопроекта за държавния бюджет Менда Стоянова обеща, че ще предложи спорните текстове да отпаднат между първото и второто му четене в зала и на днешното заседание на комисията направи предложението. То беше прието единодушно от депутатите.

В разходите за следващата година се залага допълнителна сума и за друга гилдия, която излезе на протест заради заплати – служителите в музеите, галериите и библиотеките. Разходите за увеличаване на възнагражденията са в размер на 10 млн. лева. Регионалните културни институти ще си получат парите през общините, тъй като се финансират през разходните стандарти. За националните институти, които минават на разходни стандарти и делегирани бюджети, разходните стандарти още не са одобрени от Министерския съвет.

С 20 млн. лева – от 240 на 260 млн. лева, беше увеличена и квотата за ваучери за храна. Това беше предложение на Димитър Танев и група депутати от Реформаторския блок. Комисията отхвърли няколко други предложения за увеличаване на квотата, включително и едно на Красимир Каракачанов и група депутати за увеличение със 100 млн. лева.

Повечето от предложенията на различни депутати за увеличения на трансфери към ведомства, общини и други разходни пера не бяха уважени. Единствено Сметната палата получи допълнителни пари за увеличаване на заплатите през 2016 г.

В проектобюджета за догодина депутатите записаха, че максималният размер на държавния дълг не може да надвишава 26,6 млрд. лева, а максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е фиксиран на 5,3 млрд. лева. В рамките на средносрочната програма за емитиране на 8 млрд. евро нов дълг, през 2016 г. ще може да се поемат до 3,9 млрд. лева.

Депутатите не подкрепиха предложението на група народни представители от ДПС минималният размер на фискалния резерв да бъде увеличен на 5 млрд. лева като знак за ангажимент за поддържане на фискална стабилност и го оставиха в размер на 4,5 млрд. лева.

Комисията прие и буфер в бюджета в случай на обявяване на банки в несъстоятелност, както и постъпленията от бъдещата концесия на Летище София да се използват за оздравяването на БДЖ. В този случай няма да се прилага законовото изискване постъпленията от концесии да отиват в Сребърния фонд.
Депутатите от БСП бойкотираха заседанието на комисията, тъй като не са имали възможност да се запознаят с доклада, съдържащ предложенията за второ четене. 

Последни новини
Още от Новини