Изчезването на руските туристи удря зле турската икономика

Страната се нуждае от чуждата валута, за да се намали дефицитът по текущата сметка

Рубли. снимка: Bloomberg Рубли. снимка: Bloomberg

Фактическата забрана на туристически пътувания на руски граждани до Турция, породена от свалянето на руски изтребител от турски F-16, не само ще напрами неуместен направения по макет на Кремъл хотел в Анталия, пише Bloomberg. 

Руският изход

Турция е най-популярната чуждестранна дестинация за руснаците, като 3.3 млн. са пътували дотам в първите девет месеца на годината. Те съставляват повече от 10% от туристите в Турция – втори след германците.

Да се предлагат турове до Турция би било „открито нарушение” на руските закони, според федералната туристическа афенция. Не предстоят планове за евакуиране на единадесетте хиляди руски туристи, които са в момента там. Шестте хиляди, които са запазили екскурзии през предстоящите седмици, ще трябва да си променят плановете.

Дефицит на текущата сметка

Туризмът донесе 21 млрд. долара за Турция само през първите девет месеца на годината и играе ключова роля в поддържането на значителната дупка в текущата сметка под известен контрол. Преди тази седмица Bloomberg прогнозираше, че съотношението дефицит по текущана сметка -  БВП ще падне тази година до 5% спрямо 5.8% през 2014 и 8% година по-рано.

Дефицитът е важен, защото турската икономика е силно зависима от инвеститорското отношение към развиващите се пазари, а Федералният резерв обмисля да увеличи лихвите, според Ипек Озкардеская – анализатор в London Capital Group. За да го намали, Турция въведе ограничения върху потребителския кредит преди две години да охлади вътрешното търсене, което обаче забави и икономиката.

„Куфарна търговия”

Забраната ще рефлектира не само върху броя туристи. Турските приходи от обмяна на чужда валута и тези, свързани с нерегистрираната търговия на руските туристи, са повече от 6 млрд. долара на година или малко повече от 0.8% от БВП.

Прибавете и турския износ през официални канали и доходът, свързан с Русия, става 1.4% от националния доход, пише в имейл в четвъртък Еркин Исик, стратег от Turk Ekonomi Bankasi AS в Истанбул. 

от Онур Ант, Bloomberg

Последни новини
Още от Новини