Китай уби суровинния суперцикъл, а Фед ще го погребе

Загубите на суровинните индекси са най-лоши от 1999 – преди китайския бум в търсенето

Въглища Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Въглища Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За суровините 21 век сякаш не е идвал.

Последния път когато доходността на Bloomberg Commodity Index беше толкова ниска, най-печелившият продукт на Apple беше настолен компютър и можеше да се заплати във франкове и германски марки, пише Bloomberg.

Индексът, следящ представянето на 22 полезни изкопаеми, падна с две трети спрямо върхът си на най-ниското ниво от 1999. Това значи връщане на стартова позиция за т.нар. суровинен суперцикъл – гладът за въглища, петрол и метали от китайски производители, който захранваше бичи пазар в продължение на цяло десетилетие до към 2011.

„В Китай 1.3 млрд. души се индустриализираха – нищо в такъв мащаб не се бе случвало досега,” каза Ендрю Лапинг – заместник-главен инвестиционен директор в Allan Gray Ltd – управител на активи за 33 млрд. долара в Кейп Таун. „Но нямаше как това да продължи вечно. Портфейлите на всички имат дъно.”

Ако забавеният китайски растеж (най-бавния от 25 години насам) заби първия пирон в ковчега на суперцикъла, то Федералният резерв ще забие последния.

Първото повишение на американските лихви от 2006 г. се очаква следващия месец от мнозинството от инвеститорите. Тази прогноза вече вдигна долара с 9% тази година спрямо кошница от 10 основни валути. То на свой ред добавя към проблемите на суровините, оценени главно в долари, като намалява покупателната способност на глобалните суровинни купувачи. Това прави други активи, които носят доходност като акциите и облигациите да изглеждат по-привлекателни за инвеститорите.

Ужасяващо много капитал

Заради рекордното търсене в началото на века, суровинните производители като Total SA, Rio Tinto Group и Anglo American Plc инвестираха милиарди в дългосрочни капиталови проекти, които заляха света с петрол, природен газ, желязна руда и мед тъкмо когато китайският растеж започна да се свива.

„Без изключение, всяка фирма за индустриални суровини заделяше ужасяващо много капитал за разрастване през последните 10 години,” каза Лапинг.

Удавени в петрол

Нефтът е една от най-свръхпредлаганите суровини. Дори и след като цените се сгромолясаха с 60% от юни 2014 насам световните запаси се повишиха до 3 млрд. барела, според International Energy Agency. Това се дължи на рекордното производство на САЩ и на решението на страните от OPEC да продължават да добиват по 30 млн. барела на ден, за да запазят пазарен дял и да фалират по-неефектините си конкуренти.

Ако Фед повиши лихвите, придружаващите повишения на долара ще затруднят разчистването на излишъците в запасите. Разходите за добив, които често са в местни валути, ще се понижат относително спрямо приходите в долари. Руската рубла е загубила 30% спрямо долара през изминалата година, подпомагайки да се поддържа конкурентноспособността на стоманените и никеловите производители, поддържайки нивата им на продукция. 

от Кевин Кроли

Последни новини
Още от Пазари