Вътрешното потребление - двигател на растежа в Германия

Търговията и инвестициите с негативно влияние

Сигмар Габриел, икономически министър на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Сигмар Габриел, икономически министър на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономическият ръст на Германия през третото тримесечие на годината е бил воден от частното и държавното потребление, а търговията и инвестициите разочароват заради забавянето в световен мащаб.

Разбивка на данните за ръста на БВП на Германия през третото тримесечие на 2015 г. показва, че частното потребление в страната е нараснало с 0,6% за периода. Вносът се е увеличил с 1,1%, а износът - само с 0,2%. Капиталовите инвестиции бележат спад от 0,3%. В резултат немската икономика отбелязва ръст от 0,3% през третото тримесечие, който отговаря на обявените на 13 ноември първоначални оценки.

Вътрешното потребление в най-голямата европейска икономика е подкрепяно от рекордно ниската безработица и лихвени проценти, благодарение на които тя бележи ръст въпреки забавянето в Китай и други развиващи се пазари, което забавя немския износ. Стимулите за немската икономика може и да се увеличат, като ЕЦБ обмисля дали да разхлаби още паричната политика.

„Не очакваме икономическият растеж на немската икономика да свие нагоре или надолу от настоящата си тенденция на постоянен ръст, който обаче не впечатлява“, каза Йоханес Гарес, икономист във финансовата компания Natixis. “Благодарение на стабилизирането на световния растеж, по-евтиното евро и подобряващите се условия за финансиране в очакване на допълнително разхлабване на паричната политика на ЕЦБ през декември, вярваме, че данните, идващи от Германия, по-скоро ще се подобряват, отколкото да се влошат”, допълни той.

Вътрешното потребление е добавило 0,7% към растежа през последното тримесечие, докато нетната търговия е извадила 0,4%.

Икономическата активност в Германия бележи ръст през този месец. Това показва основният индикатор за ситуацията в сферата на услугите, който е на най-високо ниво от септември 2014 г., а измерителят на производствената активност също показва ръст.

Предизвикателствата пред немската икономика са главно свързани със забавянето на развиващите се пазари, водени от Китай. През 2014 г. Китай е бил третият най-важен търговски партньор на Германия.

От Алесандро Специале, Bloomberg

Със съкращения

Последни новини
Още от Новини