Огнян Траянов: Ролята на капитала в индустрията се променя

Изпълнителният директор на „ТехноЛогика“ в „Светът е бизнес“, 20.11.2015

Огнян Траянов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Огнян Траянов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изпълнителният директор на „ТехноЛогика“ Огнян Траянов коментира как четвъртата индустриална революция променя бизнеса в  разговор с Ивайло Лаков.

С развитието на технологиите, пространствата се смаляват, каза той

Важното за четвъртата индустриална революция е, че говорим за персонализация – за все по-точно отразяване на точните нужди на дадения потребител. Вече няма да имаме зададени стандарти, а ще се персонализира.

Другата характеристика е либерализацията, обясни още Траянов. Производственият цикъл се скъсява. Оттук се преосмисля ролята на капитала в индустрията. Всеки, който има талант и идея може да я осъществи, дори в домашни условия.

От финансов капитал вече преминаваме към човешки капитал – към интелекта. Дори и борбата с тероризма преминава към човешкия капитал.

Последните терористични актове не се отразяват пряко на работата в IT сектора. Комуникацията се осъществяват през интернет, обменът на данни се осъществява през интернет.

За бизнес климата

Имаме спокойна, предвидима среда, ограничено влияние на държавната намеса, на регулациите, има възможност за предприемачество, реализация и иновации в IT сферата.

За еврофондовете и вероятността да се пренасочат средства към сигурноста и отбрана

Според Траянов IT секторът също ще се насочи натам.

Има сектори на икономиката, в които хората са разумни и осъзнават, че еврофондовете са за „семе”, а не да се „нахраниш”.

„ИДИЛ управлява 2 млрд. долара, как е възможно да не могат да се засекат тези пари?

„Със силно затворени очи” някой е мотивиран, за да го прави това. Някои са в материални ценности. Трябва да се проследят потоците, да се инкриминира търговията с една враждуваща държава.

За кадрите

Пазарът на труда е проблем №1. Има неправилни политики, които стимулират навлизането на големи работодатели, тогава български специалисти ще отидат в чужда фирма, която получава стимул да не плаща 2 години осигуровки на служителите си. Проблемът е, че тези кадри се вземат от малките и средни предприятия.

 

Последни новини
Още от Новини