Свършиха ли лошите дни за руската икономика

Андрей Костин, президент на VTB Bank

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на VTB Bank PJSC по време на интервю за Bloomberg Television при откриването на VTB Capital Investment Forum в Москва на 13 октомври 2015. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Андрей Костин, главен изпълнителен директор на VTB Bank PJSC по време на интервю за Bloomberg Television при откриването на VTB Capital Investment Forum в Москва на 13 октомври 2015. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Коментар на Андрей Костин, президент на VTB Bank по време на срещата на лидерите от Азиатско-Тихоокеанското партньорство в Манила за перспективите пред руската икономика. Андрей Костин коментира за Дейвид Инглес от Bloomberg.

 

Видяхме малко по-топли отношения, уеднаквяване на интересите на Франция, Русия и САЩ поне ще се отнася до ИДИЛ. Очаквате ли тази ситуация в крайна сметка да помогне за затопляне на отношенията, или това по-скоро е единичен случай?

Много се надявам, защото винаги сме казвали, че Русия никога не е била заплаха за Запада, Европа или Америка. Ние се стремим към подобряване на отношенията и не се чувстваме отговорни за влошаване им. Ние имаме много общи цели, като цел номер 1 е борбата срещу тероризма и Русия е готова да си сътрудничи в това със САЩ, Европа, НАТО, а това може да доведе и до по-сериозно сътрудничество в сферата на геополитиката. Много бизнесмени тук казват, че това би било и с по-добри икономически отношения.

 

Вярвате ли, че рано или късно санкциите, които бяха наложени на Русия по-рано тази година ще бъдат отменени?

Не, не очаквам това да се случи скоро. Даже напротив, аз лично смятам, че Европа и САЩ ще удължат санкциите.  Ние не свързваме двете неща, но разбира се, че колкото по-добри са политическите ни отношения, толкова повече причини за отмяна на санкциите.

 

Същият ли е случаят с контрасанкциите на Русия срещу Запада, може ли да очакваме и те скоро да бъдат отменени?

Да, мисля, че  видяхме отговор и това доведе до значително увеличение във вътрешното производство на земеделска продукция. Ние обаче вярваме, че санкциите не са правилният начин в отношенията между държавите. Според нас, употребата на икономически и финансови средства за постигането на политически цели е много грешен подход и това не нашият начин.

 

Нека поговорим и за икономиката, вие засегнахте този въпрос като казахте, че санкциите наистина са повишили нивото на вътрешното производство и други части на икономиката, но много хора все още казват, че най-лошото не е преминало. Защо казвате, че вече сме преминали през най-лошото?

Въпреки увеличението на производството на земеделска продукция и стомана, като цяло санкциите определено имаха негативен ефект върху нашата икономика. Ниските цени на петрола също оказаха негативно влияние. Тази година беше една от най-трудните за руската икономика и мисля, че растежът на БВП ще е негативен с около 3.8%, но все пак вярвам, че най-лошото е зад нас.

Шокът от ниските цени на петрола и санкциите вече е отминал и икономиката се настрои към новите условия и оцеля. Догодина, поне според нашите анализатори очакваме икономически ръст от около половин процент и стабилизация на инфлацията от около 7%, което е много по-ниско от миналата година. Не очакваме ново голямо обезценяване на руската валута, затова аз твърдо вярвам, че най-лошото вече е зад нас.

 

Имайки предвид постоянното ниво на инфлацията, нивото на лихвата е 11%, което все още е твърде високо за много компании, очаквате ли нивото и да спадне и ако да – с колко?

Да, високо е, но руското правителство и централната банка провеждат много строга политика на наблюдение, затова смятам, че ще успеят да свалят лихвения процент.

 

Нека много накратко да поговорим и за вашата банка, ВТБ/VTB - очаквате ли печалба през тази година, или чак догодина?

Първото тримесечие отбелязахме печалба 6.2 млрд рубли, което е около 100 млн долара и въпреки че заради много високата лихва започнахме годината с големи загуби се очаква да излезем на нулата. През следващата година очакваме печалба от поне 750 млн щатски долара.

 

Последни новини
Още от Новини