Губят ли инвеститорите вяра в политиците

Келвин Тай, гл. инвест. директор на UBS Wealth Management AP

Сингапур, квартал Orchard Road, 17 ноември 2015, Photographer: Sam Kang Li/Bloomberg Сингапур, квартал Orchard Road, 17 ноември 2015, Photographer: Sam Kang Li/Bloomberg

Коментар на Келвин Тай, гл. инвест. директор на UBS Wealth Management за Азия за доверието на инвеститорите. Тай говори с Ришаад Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг.

Всички започват да губят вяра в политици като централните банкери и официалните лица

Не мисля така. Що се отнася централното банкиране има много неща, за които да се внимава. В някои държави – да. Централните банки там нямат толкова авторитет и затова пазарите не ги смятат за независими и не влагат особено значение в това, което казват или правят. Но други централни банки като Федералният резерв и ЕЦБ ние вземаме много насериозно техните коментари и изявления за това накъде отиват те, за да знаем накъде отиваме ние. Да, някои пазари имат централни банки с по-малко авторитет, но, като цяло, техните политики са все още важни що се отнася до инвестиционните стратегии.

 

Дори Глен Стивънс говореше за ефикасността на паричната политика. Казват, че по-малко полезна отколкото беше навремето. Не губят ли вяра инвеститорите по-скоро в това, а не в самите централни банкери?

Мисля, че факторът „изненада” не е толкова ефективен както преди. Това седма или осма година поред на облекчаване на паричната политика. Следователно първоначалният ефект е доста по-слаб. Но все още цялостния ефект е силен, що се отнася изказванията, коментарите и насоките. Това помага да си насочиш инвестиционните стратегии в някаква посока. Например, ние смятаме, че не трябва да се купуват европейски активи в момента, най-вече защото очакваме ЕЦБ да продължи с количествените облекчения в еврозоната. Също очакваме еврото да достигне 1.05 за долар. Това трябва да се отрази добре на доходността през следващите 12 месеца.

 

1.05 не е особено дръзка прогноза – в момента не сме далече от тази стойност. Ако си навътре в европейските активи трябва да се защитиш и от паритета. 

Абсолютно! Ако се стигне до паритет сигурно ще бъде за малко, най-вече защото смятаме, че тъй като потенциалът за растеж на доходността на европейските активи е между 12 и 14%, към тях международните капитали може да се насочат. Това ще върне еврото към дългосрочната си стойност от 1.05 и 1.10, където и му е мястото. Следователно, от гледна точка на капиталовите потоци, паритетът може да се стигне, но няма да трае дълго.

 

Ролята на Китай в глобалната икономика се обсъжда с оглед на възможното включване на юана в кошницата с валути на МВФ. Хората признават, че има много силен глас в световната икономика. Как действията на PBOC влияят на други страни? Поставени са капиталови контроли. Те изолират ли съседите?

В някаква степен – да. В следващите пет години обаче ще трябва да обръщаме повече внимание на стъпките, които Китай предприема да интернационализира валутата си и да отвори икономиката си. Това трябва да се извърши постепенно, защото може да освободи доста волатилност в международните финансови пазари. Например през август централната банка неочаквано девалвира юана с 2% и след това два дена не държа пресконференция, за да обясни защо го направи. Това е много важно! Трябва да информират пазарите какво възнамеряват да правят и защо, тъй като това може да е много важно за световните финансови пазари.

 

Не си променяш препоръката след петъчните атаки в Париж. Какво ще стане в дългосрочен аспект при продължителен конфликт в Близкия изток?

В миналото при конфликт в Близкия изток първите два ударени актива бяха петрола и златото. Златото се качва, петролът се повишава, просто защото именно от там идва повечето петрол в света. Но в днешни дни няма никакъв ефект. Цените на черното злато са на дъното. Освен товаима гигантско свръхпредлагане. Затова ефектът върху световната икономика е по-малък от преди. Погледнато по сектори обаче, краткосрочно някои авиокомпании може са ударени, както и туризма. Средно и дългосрочно обаче ако тези сектори не са голяма част от глобалните капиталови пазари, то няма да повлияят колкото в предишни близкоизточни конфликти.

Последни новини
Още от Новини