Руски компании проявяват интерес към проекти на ЕСО

София и Москва обсъждат руско участие в дейности на ЕСО и транзита на газ

Теменужка Петкова и Александър Новак Теменужка Петкова и Александър Новак

Българският енергиен министър Теменужка Петкова, която е на посещение в Москва, се срещна с руския министър на енергетиката Александър Новак. Обсъдено бе сътрудничеството в енергийния сектор между двете страни. По думите на Петкова Русия е стратегически партньор за българския енергиен сектор и основен доставчик на енергийни ресурси. Двете страни потвърдиха, че продължава коректното изпълнение на дългосрочните договори за доставка и транзит на природен газ през територията на България.

Петкова предостави на руския си колега информация за предстоящи строително-ремонтни дейности на обекти на българския Електроенергиен системен оператор. Голяма част от оборудването в електроенергийната система на България е руско. По думите на Новак руски фирми от електроенергийния сектор проявяват интерес да участват в бъдещите процедури. По съвместна инициатива на двете страни предстои обмен на опит между българския и руския електроенергиен оператор.

ЕСО наскоро получи одобрение по "Свързана Европа" за строителството на електропровод (ЕП) 400 kV от Марица Изток до Бургас. Размерът на безвъзмездните средства е 50% от стойността на проекта. Общата стойност на проекта е близо 116 млн. лв. и предвижда изграждането на 133 км. въздушна линия 400 kV от п/ст Марица Изток до п/ст Бургас с преносна способност от 1500 MW. Електропроводът ще увеличи капацитета за пренос към Гърция и Турция.

Последни новини
Още от Новини