Гърция се споразумя с кредиторите за просрочените ипотеки

Ипотечните заеми на безработните ще се плащат от специален фонд

Протест на 12 ноември. снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Протест на 12 ноември. снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Гърция и нейните кредитори постигнаха споразумение по мерките за реформи, което ще проправи пътя за отпускане на транш от 2 млрд. евро на страната и още 10 милиарда евро за рекапитализация на нейните банки.
Споразумението е било постигнато в нощта на 17 ноември след неколкодневни преговори. Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос заяви, че има споразумение по всички 48 мерки, поискани от кредиторите. 
Според правителствени източници, цитирани от "Вима" спорният въпрос за принудителната продажба на единственото жилище на длъжниците по ипотечни заеми е решен като се предвижда защита на 25% от тях. Един от трима може да разчита на частична протекция в зависимост от доходите си, имуществото си и сътрудничеството с банките.
В първата категория длъжници са домакинства д брутен доход до 8180 евро за самостоятелно живеещи, 13917 евро за двойки и 20 639 евро за семейства с до две деца. Данъчната оценка на имуществото им трябва да е до 170 000 евро. Около 100 000 кредитополучателя са в тази категория. Правителството подготвя фонд от 100 млн. евро, за да покрие плащанията на безработни длъжници.
Втората категория - частична защита, включва лица, чийто доход е до 13 906 евро за ергени, 23659 евро за двойки и 35 086 евро за семейства. Те могат да разчитат на защита, ако домът им е с оценка до 230 000 евро. Предвижда се преструктуриране на заема, като длъжникът трябва да прави редовни плащания към банките в продължение на три години.
От 1.2 милиона жилищни заема в Гърция, около 400 000 са необслужвани.

 

Последни новини
Още от Новини