Радев: България ще спечели от ТПТИ

Авторските права вероятно ще влязат в споразумението. Клаузата за арбитраж е променена

Емил Радев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Емил Радев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският евродепутат от Европейската народна партия Емил Радев гостува в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ганиела Ангелова. Темата на разговора беше Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) и неговият ефект върху Европа и България.
Радев започна разговора, описвайки ролята си в преговорите, както и работата на европейската делегация във Вашингтон, която бе там на посещение. Притеснения има както в Европа, така и в САЩ, посочи той. Основните разногласия са за клаузата за арбитраж.
Евродепутатът подчерта най-важната функция на споразумението а именно подсилване на чуждестранните инвестиции като се осигури по-добра защита за инвеститорите в спорове с правителства. „Имаше различни дебати, включително в правната комисия на Европейския парламент когато се дебатирааха бъдещите насоки, които парламентът да даде на комисията, се отхвърли този първоначален вариант при гласуването. Но на 16 септември т.г. комисията излезе с ново предложение, което представи и на САЩ, за един друг по-прозрачен механизъм - създаването на т. нар. инвестиционни съдилища с възможност за създаване на механизъм за обжалване който на практика да осигури поправяне на грешките и стабилност на решенията, публично избиране на съдии, прозрачни процедури, и много по-бързи процедури за МСП“.
Той изрази надежда, че споразумението ще донесе по-задълбочена търговия между двеата блока и от там – повече просперитет. На въпрос с колко точно, евродепутатът отвърна, че „това много зависи от крайните текстове в споразуменията.“
Радев съобщи, че авторското право „първоначално нямаше да се включва, а сега има вероятност да се включи.“ Единният дигитален пазар е важен , тъй като токооборотът при внос с кораби, самолети, сухопътен транспорт в САЩ се е увеличил с 4-5%, докато доставките с пощенски пратки имат над 240% увеличение, каза евродепутатът..
Емил Радев описа и колко важно е споразумението за защитата на личните данни. Той обясни, че са се срещнали с редица международни корпорации, сред които Фейсбук и Туитър, тъй като тези платформи се използват и „за пропагандиране на тероризъм“. Важно е „да се намери добрия баланс между отговорността на доставчиците и съхранението на лични данни“.
На въпрос какво би спечелила България, евродепутатът бе красноречив, че много от опасенията „, че Европа ще бъде принудена да занижи стандартите си“ са преувеличени.
„Ще има улеснения в морския и във въздушния транспорт, защото тук също са дискриминирани европейските компании“, заяви Радев. „На практика, както и за всички страни членки, така и за България това значи развиване на стокооборота, отваряне на нови работни места и възможност българският бизнес да се отвори към един много широк пазар“.
Евродепутатът заяви, че България има какво да продаде и изрази увереност, че българските производители „ще си намерят нишата в този необятен пазар“.

 

Последни новини
Още от Новини