Китайските потребители помагат за поскъпването на юана

Дейвид Инглес - пазарен анализатор за Азия, BloombergTV

Автомобилно изложение - снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Автомобилно изложение - снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Потреблението заема много по-голяма част от икономиката, отколкото преди.

Дейвид Инглес - пазарен анализатор за Азия, BloombergTV
Ако погледнем продажбите на дребно в Китай, въпреки че те са различна част от икономиката, потребителите не харчат само в Китай, а ходят и извън страната. Но основно държат повечето от парите си в кеш. Да погледнем какво имаме тук, да видим какво се е случило през нощта (на 12.11.2015). Виждаме напрежение на пазара в Азия. Имаше напрежение и на Уолстрийт, но имаше една група, която се представи много добре.

Мисля, че e добре да хвърлим един поглед напред, като знаем, че продажбите на дребно излязоха вчера в деня на самотните сърца, което наистина подкрепи продажбите. Ако проследим икономиката, старата школа не се справя много добре. Може ли да видим графиката, която ни показва какво се е случило досега. Това тук е старата школа. А това е новата. Продажбите на дребно се покачват с 11%, като се представят по-добре от прогнозите. Секторът на услугите също се представя добре, но няма да го обсъждаме в детайли. Това което инвеститорите следят, е това което се случва с продажбите на дребно в момента, като данните са доста позитивни. Ако погледнем в дългосрочен план растежа на продажбите, където сме били над 15% преди 4 г. и очевидно, че слизаме надолу, защото пазара става все по-голям. И в някакъв период цифрите могат да стигнат и до по-малки стойности, но не дотолкова, за да предизвикат паника.

Това показва, че има цикличност. Но, нека да поговорим за китайските потребители. Защо харчат толкова много и какво си купуват?

Купуват си автомобили, и то много автомобили. По груби данни говорим за повече от четвърт

Това предполагам е поради данъчните облекчения.

Да, това помага. Но има наистина значително покачване в продажбите на автомобили за октомври, което е най-доброто представяне от 10 мес. насам. Мисля, че потребителите са изхарчили около 50 млрд. долара за автомобили. Както споменах, това е повече от четвърт от общите продажби, като 187 млд. долара са общите продажби. Голяма част от това, което харчат за колите си, отива за бензин, което спомага енергийния сектор. Нека да погледнем сектора с мобилни телефони, дрехи, бензин. Това са данните за октомври и секторите, където потребителите харчат най-много. Статистиката се сменя всеки месец. Най-силните месеци са юни и декември, поради сезонните фактори. Това, което е положително за октомври, е повишаване на дела с нетрадиционните покупки. С други думи, те си купуват това, от което имат нужда, но харчат и остатъка от приходите си. Но нека да се върнем на данните от преди малко, като уточним, че това се отнася за Китай. Те ходят по целия свят и си купуват различни неща.

Да, трябва да наблюдаваме движенията на валутата, като се има предвид колко харчат китайските туристи по света. 

 

Последни новини
Още от Новини