ЕБВР очаква ръст на икономиката на България от 2%

Боян Маркович, водещ регионален икономист на ЕБВР за Турция, "В развитие", 11.11.2015

Боян Маркович. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боян Маркович. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската банка за възстановяване и развитие очаква ръст в България през 2015 от 1.8% и 2% за 2016 г. Прогнозата, която е по-близо до очакванията на правителството в София, отколкото тази на Европейската комисия, бе дадена от Боян Маркович в предаването "В развитие". Има различни фактори за този растеж, един от важните фактори е това, което се случва в еврозоната и последиците за българския износ. Когато става въпрос за вътрeшното потребление, трябва да видим каква е цената на кредитирането в държавния и частния сектор, поясни Маркович. "България трябва да проведе реформи, за да се повиши доверието. Цената на кредитирането в държавния и частния сектор е важна."

Очакваме по-бавен растеж, под потенциала, но все пак растеж, който да бъде движен от вътрешното търсене, обобщава Маркович.

Първите девет месеца на тази година показаха повишение на икономическия растеж в Югоизточна Европа. Повечето икономики имат растеж, освен Гърция, допълни икономистът.

Той коментира и данните за Турция, чиято текуща сметка се е подобрила. Все още има натиск върху лирата. За това са виновни три фактора. Единият е това, което става с глобалната ликвидност предвид очакваното увеличение на лихвите на Федералния резерв. Това е един от факторите, които движат волатилността. Другият е политическата нестабилност в страната, която наскоро преживя предсрочни избори.

Чуйте още

 

 

Последни новини
Още от Новини