Животни правят Франция все по-енергийноефективна

Каролин Конан с репортаж от френския зоопарк Beauval, където животните "произвеждат" електроенергия

Каролин Конан, Bloomberg: Тази панда изяжда около 30 килограма бамбук на ден. След обяд има нужда от кратка дрямка, за да подпомогне храносмилането, преди да създаде повече от 10 килограма компактен тор. За да предотврати прахосването му, зоопарк Beauval е създал своя собствена централа за биогаз.

Централата за биогаз започна работа миналата година. Сега по няколко пъти на ден изпражнения от всички части на зоологическата градина се донасят тук – до 4000 тона животински отпадъци годишно.

Дори отпадъците са екологични – превръщат се във висококачествен органичен тор за земеделския сектор. Централата за биогаз произвежда еквивалента на електроенергия за 300 къщи. Но по-голямата част се използва от самия зоопарк.

Всяко животно в зоопарка има своя принос, но колкото по-голямо е то, толкова повече произвежда.

Скоро зоопаркът ще стане дом на хипопотами и така Франция ще бъде още по-енергиийноефективна.

Делфин Делор, директор, зоопарк Beauval: Можем да кажем, че използваме изпражненията на пандата и на слона, но очевидно слоновете произвеждат повече електричество.

Седрик Жои, мениджър, Централа за биогаз: В този силоз имаме смлени отпадъци. Отгоре се генерира метан, след което се прехвърля на място, където разделяме газа, за да бъде генериран.

Жан-Люк Гаспарини, ERDF: Електричеството, генерирано от централата за възобновяема енергия в нашия регион, достигна 69 мегавата, следователно представлява повече от 17% от възобновяемата енергия.

Крис Доусън, аниматор в зоопарка Beauval: Това е Лимбо, мъжкият ни слон, който тежи пет тона, така че очевидно произвежда много изпражнения. Можем да кажем, че е малкото ни динамо.

 

 

Последни новини
Още от Новини