Мисията на МВФ препоръча по-малък бюджетен дефицит

МВФ прогнозира по-нисък ръст на българската икономика и посочи критичните структурни реформи

Министерство на финансите. снимка: Bloomberg TV Министерство на финансите. снимка: Bloomberg TV

В периода 4 - 9 ноември се проведе редовна експертна мисия на Международния валутен фонд, водена от Мишел Шенън. В текста личи препоръка за ускоряване на фискалната консолизация, тоест по-нисък бюджетен дефицит.

Предвиждаме умерен ръст за 2015 г., близък до нивото от 1.7% през миналата година, базиран на износа и усвояването на фондове на Европейския съюз (ЕС), се казва в заключенията на експертите. Това е в съответствие с прогнозата на Европейската комисия. Българското правителство очаква по-висок растеж - 2%.

Рисковете по отношение на перспективата са по-скоро позитивни и засилването на вътрешното търсене е възможно да увеличи умерено растежа през 2016 г. И макар че с повишаването нa икономическата активност безработицата е намаляла, се прогнозира тя да остане все още висока. Дефлационният тренд ще се пречупи със стабилизирането на цените на суровините.

Правителството възнамерява да използва превишението на приходите в бюджета, за да финансира допълнителни разходи на министерствата и общините. Това МВФ определя като "една пропусната възможност за ускоряване на необходимата консолидация". При положение, че извършването на разходите се концентрира през четвъртото тримесечие, правителството следва да упражни всички възможни средства за задържане на текущото разходване до края на годината. Според МВФ целите за следващите три години са постижими, но изпълнението на бюджета през 2016 зависи от еднократни приходи. Правителството трябва да търси възможност за допълнителни икономии, ако приходите не се съберат.

Макар да оценяват мерките за стабилизиране на банковия сектор и прегледа на качеството на активите, от мисията на МВФ отправят препоръки по отношение на пенсионната реформа.
От голямо значение ще бъде реализирането на плановете на правителството за реформа на инвалидните пенсии. Ще бъде необходимо внимателно
наблюдение на въздействията, произтичащи от нововъведената възможност за преминаване между публичната и частната пенсионни системи. Посочват се и слабостите в ефикасността на здравната система в резултат на нововъведеното законодателство, както и изясняването на плановете за смекчаване на имплицитните фискални  рискове, свързани с държавните предприятия в транспортния и енергийния сектори. Важно е да се предприемат бързи действия за създаване на напълно функциониращ и независим фискален съвет, настоява МВФ.

Последни новини
Още от Новини