Как ще реагират пазарите на повишаването на лихвите през декември

Майкъл Шаул – главен изпълнителен директор на Marketfield Asset Management в интервю за BloombergTV

Трейдъри на пода на Chicago Mercantile Exchange в очакване на изявлението на FOMC - снимка: Brian Kersey Bloomberg Трейдъри на пода на Chicago Mercantile Exchange в очакване на изявлението на FOMC - снимка: Brian Kersey Bloomberg

Трейдърите вдигнаха  на 68% залозите, че Комитетът по операции на отворения пазар (органът, отговорен за паричната политика на Федералния резерв - б.р.) ще повиши лихвите през декември.

Залозите стигнаха 68%, дори са малко по-високи от това. Никога не сме виждали данните да диктуват решенията на комитета и сега ставаме свидетели на това, че данните карат Фед да направи първия си ход.

Ако те вземат решение да действат, какво ще се случи с фондовия пазар? Каква ще е реакцията на пазара, ще тръгнат ли акциите надолу или ще има ниска активност?

Мисля, че фондовият пазар е на път да приеме факта, че Фед ще повиши лихвените проценти, но моето мнение е, че това ще се случи през първото тримесечие на 2016 г.

Ако има някакво съмнение, че инфлацията ще започне да се повишава, тогава Фед ще трябва да направи нещо повече от това да повиши лихвените нива. Не мисля, че ще бъде голям катаклизъм, ако лихвите се повишат през декември, макар че повечето хора извън сектора са на различно мнение и си мислят, че няма да има повишение.

Какво фондовите пазари ни казват и какво кредитните пазари ни казват? Виждаме някакво разминаване.

Кредитните пазари ни казват, че корпоративните облигации са вече във възход и резултатите от водещите сектори показват, че евентуалното вдигане на лихвите се възприема, а капиталовите пазари се връщат обратно към върховете си.

Но ако погледнете под повърхността, пазарът e прекалено подчинен на компаниите от технологичния сектор. Затова е необходимо да се обърне внимание на кредитния пазар и да се погледне много внимателно. Не специално на съкровищните бонове, а по-скоро на корпоративните облигации. Обикновено се обръща внимание на доходността по облигациите, което е ключов фактор за кредитните пазари, който позволява на компаниите по-агресивни действия, като обратни изкупувания на акции или сливания.

Какво ни казват корпоративните облигации, на какво ниво са в момента и защо няма такова напрежение при инвеститорите в акции?

Мисля, че инвеститорите в акции са притеснени, тъй като това рефлектира върху нивото на индекса на волатилността (VIX) и ако обърнем внимание, той се представя много по-лошо отколкото широкият S&P индекс. Аз обръщам внимание на BBB облигациите, които са се повишили с процент и половина (1.5%) за пръв път от две години насам. Интересното е, че може да имаме по-добра възвращаемост от облигации с рейтинг BBB, отколкото от облигации „A”. Така погледнато може да придобием представа за състоянието на пазара на облигации, където има разлика над 100 базисни точки. От шест години насам не е имало толкова голям спред между облигации от ниво BBB и ниво А. Не е имало такъв натиск върху кредитния пазар от финансовата криза насам. Не изглежда като финансова криза, но това бяха най-трудните седмици за кредитния пазар, които сме виждали през последните шест години.

От аналитична гледна точка какво следите? Продажбите през празничните дни или прогнозите за 2016 г., какво следите за едно евентуалното вдигане на лихвите през декември?

Силата на пазара на труда, който продължава да напредва и това наистина рефлектира върху икономиката. Потребителите продължават да увеличават разходите си и да вземат кредити на ниски нива. Но това, което наистина ме притеснява като инвеститор, е нивото на възвращаемост при пазара на облигации. Имам усещането, че икономиката през 2015 г. има голямо желание да ускори корпоративната рентабилност, като се има предвид, че БВП изглежда добре и се надявам това да продължи и през 2016 г. 

Последни новини
Още от Новини