Защо ЕЦБ прави обратното на Фед

Стивън Коен, BlackRock International

Символът на еврото пред сградата на ЕЦБ във Франкфурт на 6 октомври 2014. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg Символът на еврото пред сградата на ЕЦБ във Франкфурт на 6 октомври 2014. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg

Коментар на главния стратег на BlackRock International Стивън Коен за Гай Джонсън от Bloomberg в предаването “Countdown”.

В понеделник сутринта, след данните за заетостта пазарът на акции не се представя много добре, но има 70% шанс да видим Федералният резерв да вдигне лихвите през декември. ЕЦБ е в много трудна позиция до момента? Какъв ще бъде следващият ход?

Всички видяхме какво се случи след срива на фондовата борса в средата на август и след това с повишените очаквания за вдигането на лихвите през септември, когато пазарът беше невероятно позитивен и сега се връщаме обратно към потенциалното вдигане на лихвите през декември.

Междувременно ЕЦБ е в напълно противоположна ситуация и сега имаме този прозорец в рамките на 10 дни, когато ще имаме две напълно противопоставящи се банки. Едната централна банка буквално ще премине към облекчаване, а другата централна банка ще премине към затягане на паричната си политика. Мисля, че в момента сме достигнали до точката, където основните валути трябва да са механизма, чрез който да се премине към този преход.

Имахме едно такова движение, което видяхме в петък и може да видим отново, където стана ясно откъде идва натискът а за повишаването на американския долар обратно към възходящия си тренд. Също така може да видим и напрежение,  идващо от развиващите се пазари през последните 24 - 48 часа. Еврото и йената отслабиха позициите си, което подпомогна движенията на акциите.

Какви са последствията за паунда?

Английският паунд е някак си по средата на всичко това и ефектът върху валутата е спорен, имайки предвид решението на Bank of England от миналата седмица, което бе много негативно и това се отрази на паунд/евро, тъй като еврото се срина, паундът се представи по-добре отколкото срещу долара, като слезе от месечния си връх и се насочи към ново дъно. Това е валутата, която е някак си по средата, защото Централната банка не предприема конкретни действия.

 

Последни новини
Още от Новини