Няма нужда от истерия с излизането на Великобритания: Майер

Юрген Майер, гл. изп. директор на Siemens

Лондон, Canary Wharf, 30 октомври 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Лондон, Canary Wharf, 30 октомври 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Излиза ли извън контрол истерията с Брексита? Коментар за Анна Едуардс на Юрген Майер, гл. изп. директор на Siemens. Майер говори с Анна Едуардс от Bloomberg.

 

Вие давате работа на стотици хора тук-сигурно искате правителството да се справи и да насрочи референдум, който да се проведе през лятото - колкото се може по-скоро, нали?

В края на краищата бизнесът иска сигурност. Да имаме несигурност около Брексит и ЕС не е добре.

Но все пак имаме програма с реформи, които ще се обсъдят. Правителството трябва да има време да направи всичко както трябва. След като знаем резултата ще можем да направим референдума. Права сте - колкото по-скоро стане, толкова по-добре за бизнеса.

 

Кажете ни какво се говори в бордовете на компаниите във Великобритания, в Европа. Кое може да накара Siemens да вложи повече пари във Великобритания или по-малко?

Нека ви кажа за европейският дневен ред по този въпрос. Доста пътувам из Европа и говоря с бизнес лидери, въпреки че съм базиран във Великобритания.

В Европа е доста спокойно. Виждаме голямо желание на хората да работят с Великобритания, за да има по-конкурентноспособна Европа. С други думи има споразумение, че трябва да се правят реформи в области като регулациите.

В тази страна обаче ние се опитваме да изпадаме в истерия. Дебатът е почти извън контрол. Аз бих искал да има малко повече спокойствие и рационалност в дебата, защото това е много важно решение. На спокойствие правителството и премиерът могат да обсъдят добра сделка по реформата, което да е добре за Европа и Великобритания.

 

Има ли нещо, което диктува дали Siemens ще вложи повече пари във Великобритания?

Очевидно когато сме част от ЕС, това означава, че свободно можем да търгуваме в европейския континент, да провеждаме по-лесно програмите за разработка и развитие. Всичко, което би затруднило тези процеси, ще затрудни работата ми като възможности да инвестирам повече във Великобритания.

Не искам да оставя впечатлението, че излизането от Европа, Siemens ще излезе от Великобритания. Това не е вярно. Британският пазар е важен за нас и ние ще продължим да го обслужваме, но ако излезе от ЕС, ще стане по-трудно.

 

Как да останем позитивни? Има гласове, които са силно проевропейски. Те може да се окажат изкушени да предупредят за заплахите от излизането на Великобритания от общността. Дебатът трябва да остане позитивен, но как се постига това?

Ще ви дам пример: реформи в регулациите. За мен регулациите са доста зле разбрани. Във Великобритания създаваме доста истерия около всички тези регулации - колко са ужасни, шокиращи и как затрудняват. Не ме разбирайте погрешно - аз не обичам регулациите.

Никой не ги обича.

Истината е, че при развит бизнес, има нужда от регулации.

Затова мисля, че позитивният дебат трябва да е в посока как регулациите са необходими в зрелите, напреднали икономики. Трябва да сме сигурни, че продуктите ни са съобразени с околната среда, че са безопасни за хората. Самата мисъл, че можем да се справим без някакво форма на регулации, ако сме извън ЕС, просто не е вярна. Това е заблуда.

Нека сме по-позитивни в приемането на тези регулации като част от зрелия бизнес, но да направим така, че добавя конкурентноспособност, не отнема.

 

В най-широк смисъл очакванията ви от правителството тази седмица са големи. Това правителство положи големи усилия и обясни как ще подмлади производството във Великобритания. Това са приказки ли са или виждате доказателства?

Виждам доказателства. Ние в Siemens виждаме доказателства и затова във Великобритания сме насочени повече в иновациите и R&D. Изградили сме доста иновационни центрове във Великобритания. Това позволява на производителите да работят и да са по-конкурентноспособни, за да създават повече продукти, които са глобално конкурентни. Да изнасят повече.

Последни новини
Още от Новини